Pavlova torta

emko ~ 15. máj 2013 - 10:08

Torta bez čokolády a orechov. Pavlova - lahodný dezert ktorý prvýkrát pripravil v r. 1926 šéfkuchár hotela vo Wellingtone pre ruskú baletku Annu Pavlovu.

Vylepšených a pozmenených receptov je strašne veľa. Základom populárneho dezertu sú vyšľahané bielka s cukrom pokryté šľahačkou a zaliate čerstvým ovocím. Upečené bielka sú na povrchu príjemne chrumkavé, no v strede sa takpovediac rozplývajú na jazyku.

Tento recept je tiež trocha "vylepšený". Solamyl som vymenila za pudingový prášok, ocot za citrón a namiesto čistej šľahačky som spravila šľahačkový krém s bielym rumom. Keďže mala torta úspech, nech sa páči recept :)

Suroviny

Z bielkov, štipky soli a 100g práškového cukru vyšľaháme tuhý sneh.

Do menšej misky dáme 2 lyžice čerstvej šťavy z citróna a vymiešame ju s dvomi lyžicami pudingového prášku. Ja som použila smotanový, ale môže byť aj vanilkový alebo stačí kukuričný škrob.

Do vyšľahaného snehu pridáme zbytok cukru, šľaháme ďalej a nakoniec prišľaháme citrón rozmiešaný s pudingovým práškom.

Túto hmotu preložíme na teflónový kruh (spodok formy na tortu) alebo si na papier nakreslíme kruh a použijeme ho. Pre istotu a lepšiu manipuláciu kruh vložte do plechu.

Hmotu sformujeme stierkou do menšieho kruhu.

Ďalej boky kruhu stierkou povyťahujeme do výšky od spodu do vrchu a tiež od stredu ku krajom. Torta pri pečení trocha sadne, tak aby nebola príliš nízka.

Vložíme do rúry, pečieme na 150 stupňov asi jednu hodinu, potom teplotu znížime na 100 stupňov a dopekáme ešte asi pol hodiny. Rúru vypneme a korpus v nej necháme ešte ďalšiu hodinu dosušiť.

Krém pripravíme tak, že vyšľaháme mascarpone s bacardi a dvomi vanilkovými cukrami. Zvlášť ušľaháme šľahačkovú smotanu a primiešame do nej krém.

Na vychladnutý korpus dáme do stredu krémovú šľahačku.

A do šľahačky naaranžujeme očistené čerstvé ovocie.

Komentáre

Reňa ~ 20. január 2016 - 5:07

Tak skúsila som aj ja!!! Spravila som karamelovú šľahačku a ovocie len zavárané,cez leto bude čerstvé.

0

TinaMartina ~ 1. marec 2014 - 8:28

Po dlhom vahani som sa rozhodla urobit tuta dobrotku a takto sa my podarila. Musim potvrdit ze bola vyborna.

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj