Španielské vtáčiky

emko ~ 20. apríl 2022 - 10:46

Španielske vtáčiky sú vlastne hovädzie závitky plnené údeninou, vajíčkom, uhorkou a cibuľou, dusené na cibuľovo-slaninovom základe, podávané s ryžou. Jednoducho jedlo, ktoré prežilo roky a nič sa na jeho príprave nemení.
Španielske vtáčiky sú predsalen taká sviatočnejšia retro klasika. Pokiaľ si chcete ušetriť čas pri príprave, môžete skúsiť aj vtáčiky rozlietané

Pekné plátky hovädzieho mäsa (roštenec alebo stehno) naklepeme, osolíme, posypeme mletým čiernym korením a potrieme horčicou. Na každý plátok položíme kúsok párku, prerastenej slaniny (anglická, oravská), štvrtinu uvareného vajíčka na tvrdo, kúsok cibule a sterilizovanej uhorky.

Urobíme závitky a previažeme ich niťou, aby držali pokope.

Údenú slaninu nakrájame na kocky, osmažíme aby pustila tuk, pridáme nasekanú cibuľu a orestujeme do hneda.

Na tomto základe opečieme závitky z jednej strany. A potom aj z druhej strany.

Mäso vybrieme a odložíme zakryté bokom. Výpek zaprášime múkou, restujeme asi 1 minútu a zalejeme vývarom. 

Šťavu prevaríme a vydusíme, ak máme radi jemnejšiu, môžeme zbytky cibule a slaninky rozmixovať, alebo prepasírovať. Zjemníme maslom a pridáme udusené závitky, z ktorých sme vybrali niť Vtáčiky podávame rozkrojené, preliate omáčkou a podávame s ryžou.

Komentáre

Parisienne ~ 17. január 2015 - 11:41

Dalsi skvely recept vyskusany, i ked som robila z bravcoveho a miesto kyslych uhoriek a slaniny som dala mrkvu ale aj tak boli super :). Vacsinu tychto receptov poznam z detstva ale z maminy nedostanem ziadny suvisly recept, este ze vas mame, vasa stranka by mala byt povinnou vybavou kazdej domacnosti :)

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj