Chlieb z kvásku s ovsenými vločkami
35
minút
stredná
náročnosť
ingrediencie
Kvások:
100
g
aktívny žitný kvások
100
g
ovsená celozrnná múka
100
g
žitná chlebová múka
200
g
vlažná voda
Cesto:
400
g
hladká pšeničná chlebová múka
100
g
žitná chlebová múka
60
g
ovsené vločky
18
g
soľ
1
KL
med
210
g
vlažná voda
1
PL
ovsené vločky na posypanie
postup
1.
Recept na aktívny žitný kvások nájdete v receptoch. Potom všetky suroviny na kvások zmiešame v miske, prikryjeme ju fóliou a uložíme na 12 hodín na teplé miesto. Kvások počas tejto doby zväčší svoj objem a začne bublať.
2.
Ovsené vločky opražíme na suchej panvici a necháme vychladnúť. Múku preosejeme do misy, pridáme kvások, soľ, med, vločky a časť vody. Vypracujeme z nich cesto a zvyšnú vodu pridávame postupne, malo byť mať hustejšiu konzistenciu. Z cesta vytvoríme guľu, vložíme ju do vymastenej misky, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť cca 90 minút. Cesto počas kysnutia dvakrát preložíme napoly.
3.
Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku. Poukladáme naň na menšie kúsky nakrájané datle, orechy a z cesta z okrajov k stredu vytvarujeme bochník. Vložíme ho do šatky, prikryjeme a necháme opäť 3 hodiny kysnúť. Prípadne ho odložíme na noc do chladničky.
4.
Pred samotným pečením nahrejeme nielen rúru, ale aj liatinový hrniec. Do rúry dáme hrniec aj s pokrievkou a pri teplote 260°C ho ohrievame 30 minút. Po vyhriatí rúry hrniec vyberieme, chlieb vyklopíme na dosku, narežeme ho, posypeme vločkami a vložíme do hrnca. Bochník pokvapkáme vodou, prikryjeme a vložíme do rúry. Pečieme pri teplote 230°C 15 minút. Potom teplotu znížime na 190°C a pečieme ďalších 20 minút. Upečený chleba vytiahneme z hrnca a necháme vychladnúť.
5.
Podobným spôsobom postupujeme aj s kameňom. Ten sa tiež musí najskôr nahriať, potom ho vyberieme, pomúčime a uložíme naň chlieb. Nakrojíme ho, posypeme vločkami a vložíme do rúry. Čas pečenia je úplne rovnaký a namiesto pokvapkania sa dáva na spodok rúry plech s horúcou vodou na prvých 15 minút..
Podobné recepty
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.