Pridať recept

Francúzsky chlieb

ingrediencie

Kvások:

65 g
hladká pšeničná chlebová múka
4 g
žitná celozrnná múka
42 g
vlažná voda
1 PL
aktívny pšeničný kvások

Cesto:

365 g
pšeničná hladká chlebová múka
18 g
žitná celozrnná múka
250 g
vlažná voda
9 g
soľ

postup

1.
Recept na aktívny pšeničný kvások nájdete v receptoch. Potom všetky suroviny na kvások zmiešame v miske, prikryjeme ju fóliou a uložíme na 12 hodín na teplé miesto. Kvások počas tejto doby zväčší svoj objem a začne bublať.
 
2.
Do misy preosejeme obe múky a spolu s vodou ich rozmiešame, môžeme aj mixérom. Misu prikryjeme fóliou a na hodinu odložíme. Potom pridáme soľ, kvások a cesto miešame 2 minúty mixérom. Prikryjeme ho utierkou a necháme 50 minút kysnúť.
3.
Cesto preložíme na pomúčenú dosku, preložíme ho na polovicu a vložíme do misky. Opäť ho necháme kysnúť 50 minút a tento postup ešte raz zopakujeme.
4.
Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, vytvarujeme z neho bochník. Vložíme ho do šatky, prikryjeme utierkou a necháme 2 1/2 hodiny kysnúť.
5.
Na stredné poschodie do rúry uložíme plech alebo kameň na pečenie a vyhrejeme ju na 220°C. Na spodok rúry uložíme plech s vriacou vodou. Z rozohriatej rúry vyberieme plech alebo kameň. Posypeme ho múkou, uložíme naň cesto, narežeme ho a vložíme do rúry. Pečieme cca 40 minút.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Snacky zo staršieho pečiva
Už ani omrvinka nazmar! 11 dôvodov, prečo by ste nemali vyhadzovať staršie pečivo, toto sú jedlá za lacný peniaz
Aj vám sa stáva, že vám po víkende zvýši veľa pečiva? Určite ho nevyhadzujte! Máme pre vás chutné nápady,...
Kupovaný nízkosacharidový chlieb
Najlepší nízkosacharidový chlieb: Z jeho ceny v obchode sa vám zatočí hlava, ale doma ho upečiete za zlomok ceny, takto!
Niektoré zdravšie pečivá nás často odradzujú od kúpy svojim miniatúrnym vzhľadom a vysokou cenou. Výnimkou...
Chlieb
A kde skladujete chlieb vy? Ak na tomto mieste, robíte veľkú chybu! Suchý chlieb však nevyhadzujte, tu je návod, čo s ním môžete urobiť
Kúpili ste väčšie množstvo chleba a nestihli ste ho spotrebovať? Tu je niekoľko nápadov čo s ním a tiež...
Rýchly chlieb z panvice
Zázračný chlieb z panvice: Krásne mäkký aj na druhý deň, stačí múka, olej a nebudete sa vedieť dojesť!
"Pane in Padella" je názov špeciality z Talianska. Je to chlieb, ktorý sa pečie na panvici namiesto v rúre. A...
Chlieb
Nenechávajte chlieb v chladničke! V týchto nádobách zostane čerstvý oveľa dlhšie
Jednou z najčastejších chýb je uchovávanie chleba v chladničke. To len zdanlivo predlžuje jeho čerstvosť...