Taliansky chlieb so sezamom
480
minút
stredná
náročnosť
ingrediencie
150
g
aktívny pšeničný kvások
350
g
celozrnná pšeničná múka
150
g
semolina
12
g
soľ
300
ml
vlažná voda
2
PL
sezamové semienka
postup
1.
Najskôr si dobre premiešame múky, pridáme soľ, kvások, vodu a vypracujeme mierne lepivé cesto. Vložíme ho do misy, prikryjeme utierkou a na teplom mieste necháme cca 5 hodín kysnúť.
2.
Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku. Z cesta od okrajov k stredu vytvarujeme bochník. Vložíme ho do šatky, prikryjeme a necháme opäť 2 hodiny kysnúť. Šatku môžeme dať na celú noc taktiež do chladničky a chlieb upiecť ráno.
3.
Pred pečením nahrejeme nielen rúru, ale aj liatinový hrniec. Do rúry vložíme hrniec aj s pokrievkou a pri teplote 260°C ho ohrievame 30 minút. Po vyhriatí rúry hrniec vyberieme, chlieb vyklopíme na dosku, narežeme ho, posypeme sezamom a vložíme do hrnca. Bochník pokvapkáme vodou, prikryjeme a vložíme do rúry. Pečieme pri teplote 230°C 15 minút. Potom teplotu znížime na 200°C a pečieme ďalších 15 minút. Upečený chleba vytiahneme z hrnca a necháme vychladnúť.
4.
Podobným spôsobom postupujeme aj s kameňom. Ten sa tiež musí najskôr nahriať, potom ho vyberieme, pomúčime a uložíme naň chlieb. Nakrojíme ho a vložíme do rúry. Čas pečenia je úplne rovnaký a namiesto pokvapkania sa dáva na spodok rúry plech s horúcou vodou na prvých 15 minút.
Podobné recepty
Takto vám už parené buchty nikdy nespľasnú a neprasknú, len málokto robí túto vec! Krásne nadýchané, vláčne a jemné ako obláčik
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.