Ryžový nákyp s jablkami
7
porcií
115
minút
stredná
náročnosť
ingrediencie
360
g
ryža
1
liter
mlieko
1
štipka
soľ
1
kg
jablko
150
ml
biele víno
160
g
práškový cukor
2
balíčky
vanilkový cukor
1
ks
škorica
4
ks
klinček
70
g
marhuľový lekvár
130
g
maslo
6
ks
vajce
50
g
krupicový cukor
2
KL
Zlatý klas
2
PL
hnedý cukor
1
hrsť
hrozienka, mandľové lupienky
postup
1.
Ryžu premyjeme, nasypeme do hrnca, zalejeme mliekom, pridáme štipku soli a za občasného miešania ju uvaríme domäkka. Uvarenú ju necháme vychladnúť.
2.
Maslo vymiešame s polovicou práškového cukru do peny a po jednom miešame žĺtky. Z bielkov a krupicového cukru vyšľaháme tuhý sneh. Do vychladnutej ryže pridáme maslový krém, sneh z bielkov a hrozienka.
3.
Jablká ošúpeme, rozkrojíme napoly, zbavíme jadrovníkov a nakrájame na menšie kúsky. Do hlbšej panvice nalejeme víno, trošku vody, polovicu zvyšného cukru, celú škoricu, klinčeky, jablká a uvaríme ich do polomäkka. Uvarené jablká vyberieme a necháme vychladnúť.
4.
Zapekaciu misu vymastíme a vysypeme strúhankou. Dáme do nej polovicu ryže, na ňu natrieme lekvár, jablká a zakryjeme ich zvyšnou časťou ryže. Vrch posypeme hnedým cukrom a mandľovými lupienkami. Nákyp pečieme pri teplote 180°C cca 60 minút.
Podobné recepty
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.