Makové lúpačky
12
porcií
135
minút
stredná
náročnosť
ingrediencie
225
ml
vlažné mlieko
30
g
čerstvé droždie
500
g
hladká múka
60
g
krupicový cukor
50
g
masť
6
g
soľ
1
ks
vajce
Ostatné:
1
ks
vajce na potretie
trochu
mletý mak na posypanie
postup
1.
Vlažné mlieko nalejeme do misky a rozmrvíme do nej droždie. Zamiešame a kvások necháme aspoň päť minút pracovať. Pridáme múku, cukor, masť, soľ a vajíčko. Vymiesime hladké cesto, ktoré rozdelíme na dve časti. Z nich urobíme bochníčky, ktoré poprášime múkou. Prikryjeme ich fóliou a necháme 45 minút kysnúť.
2.
Každý bochník rozvaľkáme na placku, ktorú rozdelíme na 6 trojuholníkov. Základňu trojuholníkov ešte trošku vytiahneme do strán a rohy založíme dovnútra. Trojuholník rolujeme od širokého konca a špičku poriadne pritlačíme.
3.
Lúpačky uložíme na plech vyložený papierom na pečenie spojom dolu a ohneme ich do požadovaného tvaru. Na plechu ich necháme opäť kysnúť 45 minút. Potom rúru rozohrejeme na 175°C, lúpačky potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme makom a pečieme cca 15 minút.
Podobné recepty
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.