Židovský chlieb - Challah
8
porcií
160
minút
stredná
náročnosť
ingrediencie
360
ml
vlažná voda
1
PL
cukor
18
g
sušené droždie
120
ml
med
1
PL
olej
4
ks
vajce
1,5
KL
soľ
700
g
hladká múka
1
ks
vajce na potretie
1
PL
voda na potretie
postup
1.
Vo veľkej mise zmiešame 160 ml vody, lyžicu cukru a droždie. Kvások necháme asi 5 minút pracovať, aby bol pekne napenený.
2.
Pridáme zvyšnú vodu, med, olej, vajíčka, soľ a múku. Rukami cesto vymiesime, dokým nie je hladké. Podľa potreby pridáme múku. Hotové cesto uložíme do olejom vymastenej misy, prikryjeme ho utierkou a necháme 90 minút kysnúť.
3.
Potom cesto vyberieme na pomúčenú dosku a rozdelíme na 6 častí, z ktorých urobíme dlhé valčeky. Prichádza na rad splietanie, čo je trošku zložitejšie. Uložíme si vedľa seba 6 valčekov, ktoré na jednom konci spojíme a začneme splietať tak, že prvý valček ide ponad druhý a tretí, popod štvrtí a opäť ponad piaty a šiesty. Takto pokračujeme aj ďalej a splietame.
4.
Bochník uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, prikryjeme ho utierkou a necháme ešte 30 minút kysnúť. Rúru rozohrejeme na 175°C, bochník potrieme vajíčkom rozšľahaným s vodou. Pečieme cca 40 minút do zlatista.
Podobné recepty
Urobte najlepšiu rybaciu nátierku na svete! Moja mama mi poradila pridať do nej jednu nezvyčajnú surovinu. Zabudnite na maslo, takto chutí perfektne
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.