Lahodný ľadový bazový čaj a voňavý bazový cukor
ingrediencie
postup
Viem, že sezóna rozkvitnutej bazy sa už pominula. Ale kvety, ak ste si ich vysušili, prinášajú vôňu skorého leta až do neskorej zimy. S kvetmi bazy sa dajú robiť rôzne veci. Môžete ich čerstvé vyprážať v cestičku zo sektu. Môžete s nimi spraviť sirupy. Môžete spraviť sirupové želé z agaru a kvietky doňho vmiešať ako ozdobu. Môžete ich nasušiť. Na slnku, v sušičke. Tej mojej to trvalo len hodinku. Pracovala som s kvetmi, ktoré už nemali miesta v hrncoch na sirup. Mohla som ich vysušiť aj viac, dosť sirupov sa mi pokazilo kvôli zlému zatvoreniu. Nič to, no...učím sa aj ja. Bolo teplo a chutil nám čaj. Ľadový.
Prevarenou, no nie horúcou vodou zalejeme kvety bazy. Vyšťavený citrón som tiež použila na výluh. Výluh necháme vychladnúť a dáme s ostatnými ingredienciami (okrem ľadu) na noc (pár hodín) do chladničky. Scedíme a podávame s ľadom, alebo bez...
TIP1: Ak by ste chceli piť čaj teplý kvôli imunite, rovnako k nemu pri zalievaní teplou vodou pridajte aj trs citrónovej trávy. Ak máte, použite aj rakytník, bude to mega bomba pre zdravie.
TIP2: Zo sušených kvetov bazy si môžete urobiť aj bazový cukor. Stačí, ak kvietky pridáte do glukózy, brezového cukru, či iného krištáľového. Cukor som tak robila aj z čerstvých kvetov, ale boli vysušené (teda nie mokré od umytia).
TIP3: Kvety môžete použiť aj na zdobenie dezertov alebo šalátov.
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.