Pridať recept

Cícerové lievance vylepšené kváskom

Cícerové lievance vylepšené kváskom
Zdroj: Henrieta_Peskovicova

ingrediencie

2 PL
kvások
100 g
cícerová múka
250 g
celozrná pšeničná hladká múka
2 PL
olivový olej
ks
soľ

postup

Vyskúšajte kváskové lievance! Ak chcete začať zdravšie používať múku, asi by bolo vhodné zapojiť do procesu prípravy aj kvások. A nechať mu samozrejme čas, aby pracoval a prebehla dokonalá fermentácia (autolýza), Lievance sú asi to najjednoduchšie kváskové jedlo. Okrem toho ich tvar navádza k zakúsnutiu, ľúbia ich aj deti, dajú sa preniesť do školy ako desiata, zjesť studené, teplé. Ak vám zostanú viete ich preliať horúcim maslom a zasypať makom, či ak sú naslano (u nás idú viac takéto), použiť napríklad feta syr s vajcom a zapiecť ich a spraviť dobrú večeru. Rada používam cícerovú múku. Je prirodzene bezlepková a má svoju špecifickú chuť aj spôsob spracovania. Pri lievancoch používam ražný kvások, nemusíme jesť bezlepkovo, no snažím sa cestá “riediť bezlepkovými, či menej lepkovými múkami. Páči sa mi mixovať múky a vytvárať nové štruktúry a chute. Podobne ako s chlebíkmi, vždy sú iné pomery a prekvapujúco nové príchute. Cícerovú múku môžete nahradiť múkou z červenej šošovice, kukuričnou, ryžovou. Alebo si ich spraviť úplne bezlepkové a založiť si aj svoj vlastný bezlepkový kvások. TIP: kvások v tomto recepte môžete nahradiť 15g vínneho kameňa.

1.

A využila som uvarenú zeleninu z polievky (mrkvy, brokolice), nasekaná petržlenová vňatka, štipka kurkumy, cesnak, voda

 
2.

Do sklenenej misy som dala kvások, obe múky a zamiešala s vodou hustú kašu, ktorú som nechala prikryté fóliou pôsobiť cca 3 hodiny v teplej kuchyni. Preto aj tá sklená misa – vidíte dobre ako kvások pracuje.

3.

Potom som pridala do zmesi roztlačenú uvarenú zeleninu (pokojne si pridajte najemno nastrúhanú mrkvu, karfiol...), najemno nasekanú vňať a roztlačený cesnak a ostatné ingrediencie.

4.

Vymiešajte, nechajte pol hodinu v teple postáť prikryté. Na rozpálenej panvici (ak máte priľnavú – použite olej), dávkujte polievkovou alebo zmrzlinovou lyžicou placky. Hotové sa mi perfektne hodili s čistou fetou poliatou facéliovým medom a nalúpanými pistáciami. A čakanka bejby.

5.

Parádny chrumkavý obed, ktorý „zlúpala“ aj naša dvojročná dievčinka.

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
sušený kvások
Sušenie a mrazenie kvásku
Kúsok kvásku je dobré mať v zálohe. Či už máte náročnejšie obdobie a chlieb nestíhate piecť, chystáte sa...
Ražný kvások
Ako získať ražný kvások?
Keď už ste sa rozhodli začať s pečením domáceho chleba, chýba vám jedna dôležitá vec - RAŽNÝ KVÁSOK.
Jablka v zupane
Cesto
 Kysnuté, piškótové, linecké, trené, lístkové, či odpaľované cesto. Viete, ktoré ako pripraviť a na akú...
ozdravenie kvásku
Ako oživiť ražný kvások na pečenie chleba?
Niekedy aj napriek tomu, že všetko robíte ako inokedy, chlieb sa prestane dariť. Striedka nie je čo bývala, je...
Kvások počas dovolenky
Čo s kváskom na pečenie počas dovolenky?
Čaká vás letná dovolenka a rozmýšľate, ako to zvládne váš kvások? Áno, my čo si doma pečieme chlieb...
Ako založiť vlastný ražný kvások na pečenie chleba
Proces pestovania vlastného kvásku nie je zložitý, stačí vám múka, voda, zavárací pohár a trochu trpezlivosti.