Orechiette s paprikovo-olivovou omáčkou
ingrediencie
postup
Orechiette sú najlepšie čerstvé. Sú to cestoviny „ušká“, tvarované palcom talianskych babičiek. Po strozaprettách sú asi moje najobľúbenejšie. Pasta – cestoviny môžem jesť kedykoľvek, sú taká moja vegetariánska istota aj na návštevách, kde sa je samé mäso. No..ak sa teda dobre pripravia, niekde aj v „dobrej“ reštaurácii prichádza sklamanie. Ak sa podávajú rozvarené, nepomôže im ani dobrá omáčka. No a o tie omáčky tiež predsa ide. V tomto recepte sa omáčka neleje, skôr sa premieša. Je to taká zmes mierne predusenej zeleniny a kvalitných olív, paradoxne z Grécka. Čo sme mali – to sme dali 😊. Ešte v čase cukiet v záhone, kedy nám už pomaly liezli „ušami“, sme pridali zo žltých aj do tohto receptu.
Jedlo začneme pripravovať vo veľkej a hlbšej panvici. Orechiette si pripravíme tak, aby sa dovarili zároveň s omáčkou. Na cibuľke podusíme vo vlastnej šťave nadrobno nakrájanú papriku s olúpanou paradajkou s cesnakom a olivami nakrájanými na plátky. Pridáme mletú papriku, trs kari stromčeka (vyzerá ako sivo-strieborný rozmarín), soľ a prevaríme.
Cuketu nakrájame na tenučké pásiky a vmiešame ju až spolu s cestovinami. Pridáme soľ a premiešame ešte na ohni, aby sa omáčka vsiakla do cestovín a zároveň boli mierne opečené.
Pridajte si nastrúhaný parmezán, alebo aj naše slovenské ovčie tvrdé syry. Alebo koziu slanú ricottu, to je úplná pochúťka. Ja si posypem vždy cestoviny s nasekanou petržlenovou vňaťou. Tú kajenskú papriku si primiešajte až na záver ak jedlo nie je určené pre deti.
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.