Pridať recept

Slaný koláč so špargľou a bryndzou

10
porcií
75
minút
nízka
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

1 ks
lístkové cesto (plát)
400 ml
smotana na šľahanie (36%)
4 ks
vajce
150 g
slanina (plátky)
125 g
plnotučná bryndza Koliba
1/2 ks
špargľa
1 ČL
medvedí cesnak
1 ČL
soľ
1 ČL
čerstvo pomleté korenie
1 ČL
bazalka na ozdobenie

postup

1.

Lístkové cesto si na pomúčenej podložke vyvaľkáme do tvaru kruhu a vystelieme ním tortovú formu, najlepšie so zvlneným okrajom. Prečnievajúce cesto si po okraji odstránime opakom noža.

 
2.

Zelenú špargľu zrežeme z koncov a stiahneme zdrevnatenú dužinu, ak je to nutné. Pri zelenej špargli to nebýva potrebné, ak by ste však použili bielu špargľu, určite tak urobte. Špargľu si nakrájame na 2 cm kúsku, prípadne väčšie. Pokrájanú slaninu si orestujeme na panvici. K opečenej slaninke pridáme aj špargľu a restujeme spoločne 2 minúty. Prebytočný tuk zlejeme. Medvedí cesnak si posekáme na prúžky.

3.

Náplň si pripravíme zmiešaním smotany na šľahanie, vajíčok, soli a korenia, tú následne vylejeme na cestom vystlanú formu. Do smotanovo-vaječnej zmesi opatrne poukladáme orestovanú slaninu, špargľu a nasekaný cesnak. Bryndzu rozdrobíme povrchu a rovnomerne z nej vytvoríme kôpky. Dáme zapiecť do predhriatej rúry na 175 stupňov a pečieme dozlata, približne 40-45 min.

4.

Po upečení necháme koláč odpočívať, aby sa nám lepšie krájal. Nakrájame ho na 4 až 8 kúskov a podávame so zeleninovým šalátom.

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Čo sa deje s vaším telom, keď jete špargľu
Čo sa deje s vaším telom, keď jete špargľu
Sezóna špargle sa práve začala a s ňou aj otázka: Je táto zelenina pre nás zdravá? Hoci by po nich nemal...
Ako skladovať špargľu? Vďaka tejto chybe sa rýchlo hodia na vyhodenie
Ako skladovať špargľu? Vďaka tejto chybe sa rýchlo hodia na vyhodenie
Začala sa sezóna špargle, jednej z najžiadanejších jarných druhov zeleniny. Hoci jej cena môže byť...
Špargľa
Ako sa má špargľa variť? Väčšina ľudí robí prácu navyše, zbytočne!
Špargľa by mala byť mäkká, ale zároveň pevná a šťavnatá. To je pre niektorých ľudí ťažké dosiahnuť...
Ako skladujete špargľu? Takto vydrží čerstvá a chutná až týždeň
Ako skladujete špargľu? Takto vydrží čerstvá a chutná až týždeň
Skladovanie špargle sa zdá byť samozrejmosťou, no mnohí ľudia robia základnú chybu. Špargľa tak rýchlo...
Delikátna špargľa: Všetky recepty, ktoré potrebujete poznať, aby ste vždy pripravili tú najchutnejšiu  špargľu
Delikátna špargľa: Všetky recepty, ktoré potrebujete poznať, aby ste vždy pripravili tú najchutnejšiu špargľu
Jedna z najdelikátnejších zelenín má obmedzenú sezónu od apríla do júna, preto si ju treba vychutnať, kým...
Špargľa: Zelenina, ktorá zmení vaše jarné menu
Špargľa: Zelenina, ktorá zmení vaše jarné menu
Nastala sezóna špargle. Povieme vám, prečo by ste ju mali jesť a čo si z nej pripraviť.