Pridať recept

Domáce bazalkové pesto

ingrediencie

2 šálky
bazalka čerstvá (lístky)
1 strúčik
cesnaku
30 g
píniové oriešky nasucho opražené
30 g
syr parmezán
60 ml
olivový olej
soľ, korenie čierne mleté
citrónová šťava (pár kvapiek)

postup

Ak pestujete doma bazalku, toto je jednoduchý recept na pesto, ktoré si z nej môžete pripraviť a odložiť do chladničky. Vydrží aj niekoľko týždňov.

1.

Do kuchynského elektrického sekáčika alebo mixéra dáme cesnak, nasucho opražené vychladnuté píniové oriešky pre arómu a dôkladne rozsekáme.

 
2.

Po dávkach pridávame pod vodou opláchnutú a dôkladne utierkou osušenú bazalku. Ak sú lístky čisté, oplachovať ich netreba. Bazalka nesmie byť mokrá, aby pesto vydržalo čo najdlhšie a nepokazilo sa.

3.

Postupne prilievame aj olivový olej. Mixujeme krátko, aby prehrievaním bazalka nezhorkla a nestratila svoju zelenú farbu. Nakoniec pridáme strúhaný parmezán, pár kvapiek citrónovej šťavy, soľ, korenie a domixujeme.

4.

Pesto preložíme do uzatvárateľnej nádoby. Ako konzervant použijeme trochu olivového oleja, ktorým povrch pesta zalejeme. Uzatvoríme viečkom a odložíme do chladničky.

5.

Podávame na špagety, opekanú bruschettu, na rybu, rizoto a pod. Dobrú chuť!

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
AEG
Horúca, intenzívna alebo vlhká para?
Vláčne zvnútra, krehké a chrumkavé na povrchu? S parnou rúrou sa vám také jedlo podarí. Bežná rúra obklopí...
pripravené v pare
Ako pripraviť dokonalý steak?
Inšpirujte sa receptom šéfkuchára Antonína Bradáča a doplňte steak bylinkovým maslom.
AEG recept
Šalát z červenej repy s čakankou a kozím syrom
Červená repa skombinovaná s kozím syrom je obľúbená klasika. Na osvieženie pridajte čakanku a syr obaľte...
zeleninová krémová polievka
Aj vám chutia výdatné krémové polievky?
Skúste zeleninovú krémovú polievku z multifunkčnej parnej rúry s chrumkavou šošovicou beluga a sladkými zemiakmi.
Bazalkové pesto
Máte radi pesto? Teraz si ho môžete pripraviť vo veľkom! Overený TRIK, ako ho udržať dlhšie čerstvé
Aromatickú omáčku rozmixujete rýchlo a jednoducho len z niekoľkých surovín. Ale čo ak ste si zelenej delikatesy...
Znova všetko zle: Trháte listy bazalky? V žiadnom prípade to už nerobte!
Znova všetko zle: Trháte listy bazalky? V žiadnom prípade to už nerobte!
Aj vy zvyknete lístky bazalky trhať prstami? Toto je dôvod, prečo to už nikdy nerobte!