Pridať recept

FOTORECEPT: Sušené paradajky v olivovom oleji

ingrediencie

1 kg
paradajky mäsité oválne
5 strúčikov
cesnaku
olej olivový Extra Virgin podľa potreby
soľ podľa potreby a chuti
bazalka, oregano (čerstvé/sušené)

postup

Delikatesa, ktorú si môžeme pripraviť aj doma z vlastnej úrody. Výborná príloha do šalátov, na cestoviny, pizzu alebo aj k mäsu.

1.

Sušenie: Najprv budeme paradajky sušiť. Na sušenie je najlepšia odroda San Marzano alebo Roma. Paradajky sú oválneho tvaru, podobné paprike. Sušiť budeme v rúre.

Sušené paradajky v olivovom oleji
Sušené paradajky v olivovom oleji
Zdroj: sedita123123
 
2.

Umyté paradajky nakrájame na štvrtinky a rozložíme šupkou dole na mriežku z rúry s papierom na pečenie. Sušíme pomaly v rúre vyhriatej najviac na 80 °C cca 10 hodín s malými prestávkami. Dvierka pritom necháme trochu pootvorené, aby mohla unikať para a vlhkosť.

Sušené paradajky v olivovom oleji
Sušené paradajky v olivovom oleji
Zdroj: sedita123123
3.

Sušíme dovtedy, kým paradajky budú mať suchú konzistenciu. Tie, ktoré sa nakladajú do oleja, nemusia byť však vysušené úplne do chrumkava.

Sušené paradajky v olivovom oleji
Sušené paradajky v olivovom oleji
Zdroj: sedita123123
4.

Naloženie do oleja: Sušené paradajky osolíme (soliť môžeme aj počas vrstvenia) a ukladáme do pripravených čistých zaváracích pohárov. Striedavo ich vrstvíme s nakrájanými strúčikmi cesnaku, oreganom, bazalkou a zalievame olejom. Dobre utlačíme a nakoniec znovu dolejeme olejom tak, aby boli dostatočne ponorené.

5.

Potom vrch pohárov utrieme papierovou kuchynskou utierkou a poháre uzatvoríme čistými viečkami.

Sušené paradajky v olivovom oleji
Sušené paradajky v olivovom oleji
Zdroj: sedita123123
6.

Odložíme do chladničky, kde vydržia aj niekoľko týždňov alebo aj pár mesiacov. Ak chceme, aby však vydržali dlhšie, je potrebné ich krátko sterilizovať (cca 8-10 minút na 100 °C), kým viečka dostatočne priľnú k sklu. Dobrú chuť!

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
AEG indukcia
Príručka pre začiatočníkov: varíme na indukcii
Ľudia sa často „boja“ noviniek. Podobne je to aj pri indukčných varných paneloch, napriek tomu, že ich...
aeg
Večera snov od špičkového kuchára z AEG (+rozhovor)
Zvažujete kúpu novej kuchyne? S rekonštrukciou býva veľa starostí, ale predstavte si, že prídete domov...
AEG
Horúca, intenzívna alebo vlhká para?
Vláčne zvnútra, krehké a chrumkavé na povrchu? S parnou rúrou sa vám také jedlo podarí. Bežná rúra obklopí...
pripravené v pare
Ako pripraviť dokonalý steak?
Inšpirujte sa receptom šéfkuchára Antonína Bradáča a doplňte steak bylinkovým maslom.
AEG recept
Šalát z červenej repy s čakankou a kozím syrom
Červená repa skombinovaná s kozím syrom je obľúbená klasika. Na osvieženie pridajte čakanku a syr obaľte...
zeleninová krémová polievka
Aj vám chutia výdatné krémové polievky?
Skúste zeleninovú krémovú polievku z multifunkčnej parnej rúry s chrumkavou šošovicou beluga a sladkými zemiakmi.