Pridať recept

Zemplínsky koláč

ingrediencie

500 g
polohrubá múka
1 PL
cukor
1/2 KL
soľ
280 ml
vlažné mlieko
1/2 KL
čerstvé droždie
1 ks
vajce
60 g
maslo

Ešte potrebujeme

1 ks
vajce na potretie

postup

Vianočkový bochník z východu je perfektnou voľbou nielen na raňajky...

1.

Múku navážime do veľkej misky a premiešame s cukrom a soľou.

 
2.

Z vlažného mlieka, droždia a trošky cukru vymiešame kvások a necháme ho vzísť.

3.

Kvások pridáme k múke s celým vajíčkom a roztopeným (vychladnutým) maslom a vypracujeme cesto. Misku prekryjeme čistou utierkou a cesto necháme vykysnúť asi 60 až 90 minút.

4.

Keď cesto narastie na dvojnásobok, vytlačíme z neho vzduch a na pomúčenej doske ho ešte chvíľku spracujeme rukami.

5.

Cesto rozdelíme na 4 časti, z ktorých vyvaľkáme valčeky a upletieme vianočku.

6.

Bochník preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ešte zhruba 30 minút podkysnúť.

7.

Potom ho potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť na 180°C na 40 až 50 minút.

8.

Dobrú chuť!

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Upečte doma rôzne druhy pečiva
S týmito overenými receptami a radami upečiete vždy na jednotku!
Pečenie chleba sa stalo i vďaka kváskovaniu veľkým hitom. Keď ste už zvládli tento dôležitý krok, môžete...
Veľká noc
Prípravy na Veľkú noc: Ako na tradičné pečené špeciality
Ku sviatkom sa neviažu iba rôzne tradície, ale aj kulinárske pochúťky. Napríklad Vianoce si nevieme predstaviť...
Vianočka
Takto sa pletie domáca štedrovečerná VIANOČKA! Poctivá príprava a výsledok úžasný, tento recept sa vždy podarí, zdieľajte!
Posledné dni pred Vianocami sa na našich stoloch často objavuje táto pochúťka z kysnutého cesta. Viete...
Poznáte Babku? Krásny pletenec z vláčneho brioškového cesta s plnkou podľa vašej chuti
Čokoládová Babka: Bohatá, maslová brioška, ktorá zachutí všetkým
Oku i jazyku lahodiacu, židovskú pochúťku sme si dnes pripravili s poctivou čokoládovou plnkou.
Vianočné opekance
Mak nesmie chýbať! Nezabudnite k tradičným štedrovečerným chodom pripraviť aspoň jednu tradičnú makovú pochúťku
Mak symbolizuje bohatstvo, preto nezabudnite k tradičným štedrovečerným chodom pripraviť aspoň jednu makovú dobrotu.
Sladké pečivo, ktoré milujeme: Upečte si domácu vianočku, briošky či makovky
Sladké pečivo, ktoré milujeme: Upečte si domácu vianočku, briošky či makovky
Domáce sladké potešenia k horúcemu čaju či kakau, ktoré spríjemnia vstávanie aj zastúpia večeru.