Pridať recept

Fantastické rezy

50
porcií
70
minút
stredná
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

Kakaový plát

4 ks
vajcia
80 g
kryštálového cukru
2 PL
oleja
4 PL
horúcej vody
100 g
hladkej múky
1 PL
kakaa

Bezé plát

6 ks
bielkov
150 g
kryštálového cukru
100 g
hladkej múky
100 g
nasekaných orechov
1 pohár
višňový kompót

Krém

6 ks
žĺtkov
100 g
kryštálového cukru
300 ml
mlieka
1 balíček
smotanovo-vanilkový puding
250 g
masla
160 g
čokolády na varenie
50 ml
smotany na šľahanie
20 g
masla

postup

Rezy majú nielen skvelú chuť, ale kúsky orechov a višní lahodne pôsobia aj esteticky. Môžeme použiť aj kúsky kandizovaných čerešní. Zákusok robievam na Vianoce, je skutočne skvelý.

1.

Kakaový plát: Žĺtka vyšľaháme s kryštálovým cukrom do peny. Postupne tenkým pramienkom prilievame olej. Striedavo po lyžiciach pridávame horúcu vodu a preosiatu múku zmiešanú s kakaom a ďalej šľaháme. Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh a zľahka vmiešame do vyšľahanej hmoty. Cesto vylejeme na plech vyložený mastným papierom a pečieme pri teplote 180°C asi 15 minút. Necháme vychladnúť.

 
2.

Bezé plát: V rovnakej forme upečieme aj bezé plát. Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh. Postupne do neho zašľaháme cukor. Zľahka primiešame preosiatu múku zmiešanú s opraženými nahrubo nasekanými orechmi a odkvapkanými vykôstkovanými višňami. Cesto rozotrieme na plech vyložený mastným papierom a pečieme pri teplote 180°C asi 10 minút. Necháme vychladnúť na plechu. Potom vyklopíme a stiahneme papier.

3.

Na kakaový piškót navrstvíme krém a rovnomerne rozotrieme. Trochu krému si odložíme. Prikryjeme bezé plátom, ľahko dlaňami pritlačíme a potrieme zvyškom krému. Necháme v chlade stuhnúť. Stuhnutý múčnik polejeme čokoládovou polevou. Opäť odložíme do chladu, najlepšie do druhého dňa. Pokrájame na rezy.

4.

Krém: Žĺtky vyšľaháme s kryštálovým cukrom do penista. V mlieku vymiešame pudingový prášok, zmiešame so žĺtkami a všetko varíme na miernom ohni do zhustnutia. Za občasného miešania necháme vychladnúť. Zmäknuté maslo vymiešame a postupne do neho zašľaháme vychladnutý krém.

5.

Poleva: V horúcom kúpeli vymiešame čokoládu, maslo a smotanu na hladkú polevu.

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať