Trvanlivý zemiakový chlieb
300
minút
nízka
náročnosť
ingrediencie
2
ks
Väčšie uvarené zemiaky
1
kg
polohrubá múky
1
kocka
droždie
2
dl
pivo (svetlé, tmavé...)
2
ČL
soľ
2
ČL
cukor
mlieko podľa potreby
kmín za hrsť
postup
Vynikajúci zemiakový chlebík, vhodný na všetky príležitosti. Pečiem ho aj na Vianoce, ako vianočný ozdobený okrúhly chlebík, dlho vydrží 😉
1.
Z mlieka, droždia a cukru vytvoriť kvások.
2.
Múku preosiať, pridať rozpučené zemiaky, soľ, pivo, kvások a vymiesiť cesto. Skôr hustejšie.
3.
Nechať vykysnúť cca 2 hodiny. Po hodine preložiť.. vykysnuté cesto vytvarujeme do tvaru chleba (kruh, valček).
4.
A môžeme piecť v sklenej mise (ak by bolo cesto redšie, tak aby chlebík držal tvar).
5.
Pred pečením nechať podkysnúť v mise cca 30 minút, následne narezať potrieť vodou a posypať kmínom.
6.
Piecť cca 90 minút na 170°C.
Podobné recepty
Takto vám už parené buchty nikdy nespľasnú a neprasknú, len málokto robí túto vec! Krásne nadýchané, vláčne a jemné ako obláčik
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.