Pridať recept

Exkluzívne od známeho šefkuchára: Recept na Paella Mista Mediterranea

ingrediencie

250 g
cibuľa
2 ks
červená paprika
350 g
zelený hrášok
1,2 kg
kuracie prsia
500 g
klobása chorizo
5 strúčikov
cesnaku
olivový olej extra virgine
2500 g
ryža na paellu (Bomba, Calasparra)
800 g
drvené paradajky z konzervy
šafrán
4 PL
zmes korenia na paellu
800 g
tigrie krevety alebo langustínky
800 g
sepiola
800 g
mušle
600 g
morská ryba
600 g
kalamáre
2 hrste
jemná nasekaná petržlenová vňať
mleté čierne korenie
šťava z citróna
koreňová zelenina na vývar

postup

Famózna Paella podľa šéfkuchára Vojta Artza. 

1.

(Panvica na paellu priemer 80-90 cm)

Kuracie stehná vykostíme a zbavíme kože. Tak isto spracujeme rybu a očistíme plody mora. Z kože, skeletov a pancierov pripravíme vývar na prípravu ryže.  

 
2.

Vo veľkej panvici opražíme na troške olivového oleja na drobné kúsky nakrájané chorizo  a kuracie stehná nakrájané na menšie sústa. Pridáme nakrájanú cibuľu a cesnak a restujeme asi 3-4 minúty. 

3.

Pridáme na drobné kúsky nakrájanú červenú papriku, kalamáre ( tuby , chobotničky ), korenie na paellu a za krátky čas ryžu, krátko opražíme a podlejeme polovicou vývaru. 

4.

Pridáme šafran a drvené paradajky a necháme 10 minút mierne variť. Do ryžového základu pridáme očistené a nakrájané fazuľové struky, hrášok a poukladáme krevety, slávky, plody mora , nakrájané kúsky rýb a podlejeme vývarom. Zakryjeme a dusíme ( v rúre alebo na horáku) do zmäknutia ryže.

5.

Paellu posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou a pokvapkáme citrónovou šťavou alebo podávame s kúskami citróna.

Paella podľa Vojta Artza
Paella podľa Vojta Artza
Zdroj: Vojto Artz
6.

Vojto radí:  Kuracie stehná môžeme namarinovať v marináde z olivového oleja , citrónovej šťavy a nastrúhanej kôry . Necháme ich niekoľko hodín odležať. 

Mušle, ktoré sa po tepelnej úprave neotvorili, vyhodíme. 

Pokiaľ nemáte zmes korenia na paellu, tak si ju pripravte doma z mletej sladkej papriky, pálivej papriky, rímskej rasce, bieleho mletého korenia, sušeného cesnaku a šafranu .  

7.

Dobrú chuť. Nezabudnite si vypočuť aj skvelý podcast Chutný, ktorého hosťom bol práve Vojto Artz >>

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Oplatí sa ryžu oplachovať? Áno, ale z úplne iného dôvodu, ako si myslíte!
Oplatí sa ryžu oplachovať? Áno, ale z úplne iného dôvodu, ako si myslíte!
Odporúčania týkajúce sa oplachovania ryže pred varením sa najčastejšie uvádzajú v kulinárskom kontexte...
Čo je zdravšie: vajcia uvarené natvrdo alebo namäkko? Existuje iba jedna správna odpoveď
Čo je zdravšie: vajcia uvarené natvrdo alebo namäkko? Existuje iba jedna správna odpoveď
Vajíčka sú bohaté na bielkoviny a množstvo živín a sú aj chutné. Okrem toho sa dajú podávať na množstvo...
Nedeľné špeciality z hovädzieho mäsa: Vďaka tajnej prísade je mäso mäkké a zamatovo jemné, skutočne funguje
Nedeľné špeciality z hovädzieho mäsa: Vďaka tajnej prísade je mäso mäkké a zamatovo jemné, skutočne funguje a to na všetky druhy + recepty
Hovädzie mäso síce nepatrí k najlacnejším druhom mäsa, ale u našincov je veľmi obľúbené. Pripravujeme...
Vývar s touto prísadou už nie je zdravý. Väčšina ju do polievky aj tak pridáva
Vývar s touto prísadou už nie je zdravý. Väčšina ju do polievky aj tak pridáva
Vývar patrí medzi najobľúbenejšie polievky a väčšina z nás si bez neho nevie nedeľný obed ani len...
TOP
Vojto Artz
Vojto Artz: Reštart gastra po korone bude silný, náročný, ale na niečo aj dobrý
Vypočujte si prvý diel podcastu Chutný. Hosťom je Vojto Artz, prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov.
Španielska paella
Španielska paella: Viete akú ryžu, mäso a koreniny použiť?
Najlepšie tradičné jedlá sú tie, ktoré sa v jednotlivých krajinách či regiónoch varia v rôznych úpravách...