Pridať recept

Polievka z hovädzieho vývaru so zeleninou

Polievka z hovädzieho vývaru so zeleninou
Zdroj: sedita123123

ingrediencie

1 kg
hovädzie mäso na polievku s kosťou (rebro, hruď...)
2 ks
cibuľa
3 strúčiky
cesnaku
1 ks
zeler buľový
4 ks
mrkva
4 ks
petržlen
8 ks
ružičkový kel
soľ, korenie čierne celé (5-6 zrniečok)
čerstvá petržlenová vňať

postup

Silná polievka z hovädzieho vývaru plná chutí a vône zeleniny.

1.

Vývar: Mäso s kosťou umyjeme, vložíme vcelku do väčšieho hrnca. Pridáme 5-6 guličiek čierneho korenia, celé strúčiky cesnaku, 1 cibuľu so šupkou, polovičku ošúpaného zeleru, 2 celé mrkvy, 2 petržleny a zalejeme studenou vodou tak, aby bolo všetko celkom ponorené. Vodu zatiaľ nesolíme. Druhú polovicu koreňovej zeleniny použijeme na polievku, ktorú uvaríme z vývaru.

 
2.

Vývar necháme pomaly zovrieť, následne znížime teplotu na minimum. Tvoriacu sa penu s tukom postupne odoberieme lyžicou alebo pomocou sitka a pomaly ďalej varíme zakryté pri miernej teplote cca 3 hodiny. Vývar nesmie prudko vrieť, len veľmi jemne prebublávať. Počas varenia, ak je to potrebné, môžeme pridávať po troche studenú vodu.

3.

Varíme dovtedy, kým mäso nebude mäkké. Po 3 hodinách varenia mäso a zeleninu vyberieme a vývar precedíme. Dlho varenú zeleninu už ďalej nepoužijeme.

4.

Mäso oddelené od kostí pokrájame na drobné kúsky a odložíme bokom. Časť môžeme použiť aj k paradajkovej alebo kôprovej omáčke.

5.

Polievka: Polievku uvaríme z hotového vývaru a novej zeleniny. Druhú polovicu odloženej koreňovej zeleniny (2 mrkvy, 2 petržleny, 1/2 zeleru) nakrájame na menšie kúsky.

6.

Do vývaru, ktorý podľa chuti osolíme, pridáme nakrájanú koreňovú zeleninu, očistený a umytý ružičkový kel, cibuľu v šupke a varíme dovtedy, kým nebude zelenina mäkká. Do hotovej polievky vrátime nakrájané mäso a odstavíme zo zdroja tepla.

7.

Podávame s rezancami, najlepšie domácimi a čerstvou petržlenovou vňaťou. Dobrú chuť!

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Pridajte do vývaru túto netypickú prísadu! Používajú ju iba skúsení kuchári a vývar chutí oveľa lepšie
Toto je dôvod, prečo majú skúsení kuchári vždy tak dobrý vývar! Pridajte do neho túto netypickú prísadu a už nikdy ho nebudete robiť inak
Snívate o aromatickom vývare s hlbokou chuťou? Skúste ho uvariť inak ako zvyčajne. Možno budete prekvapení,...
Jedna chyba môže zničiť celú polievku! Čo môžete urobiť, aby vývar neskysol?
Jedna chyba môže zničiť celú polievku! Čo môžete urobiť, aby vývar neskysol?
Jedna chyba a na vývar môžete zabudnúť. Čo môžete urobiť, aby neskysol?
Vývar je veľmi zdravý, ale niektorí ľudia by ho nemali konzumovať - ktorí a prečo?
Vývar je veľmi zdravý, ale niektorí ľudia by ho nemali konzumovať - ktorí a prečo?
Zahreje vás, zasýti, zlepší vašu imunitu a pomôže v boji proti infekciám. Vývar sa nie nadarmo nazýva...
Nečistoty vo vývare? Pridajte jednu zložku a zbavte sa problému! Krásne číry a bez zakalenia
Nečistoty vo vývare? Pridajte jednu zložku a zbavte sa problému! Krásne číry a bez zakalenia
Domáci vývar býva často zakalený. Hoci usadeniny na povrchu polievky neovplyvňujú jej chuť ani výživovú...
Vývar úplne zmení svoju chuť, keď soľ pridáte v správnej chvíli - toto je ona!
Vývar úplne zmení svoju chuť, keď soľ pridáte v správnej chvíli - toto je ona!
Vývar je pravdepodobne naša najobľúbenejšia polievka, ktorá nesmie chýbať pri nedeľnom obede. Hoci každý...
Pripravujete nedeľný vývar? Dajte do neho túto netypickú surovinu, bude oveľa výraznejší a chuťovo lepší
Do vývaru ju dáva málokto! Stačí jeden kus a bude oveľa výraznejší a chuťovo lepší
Je váš vývar slabý a nevýrazný? Skúste ho dnes uvariť inak ako zvyčajne. Možno budete prekvapení,...