Pridať recept

Chutné medovníčky: Overený recept od medovnikárky Andrejky

ingrediencie

200 g
med
120 g
maslo
3 ks
vajcia
800 g
hladká múka
280 g
jemný práškový cukor
1 PL
perníkové korenie
1 balíček
perníkový kypriaci prášok
1 ČL
sóda bikarbóna

postup

Rokmi overený recept na voňavé medovníky od profesionálnej medovnikárky Andrejky Hiklovej.

1.

Príprava cesta: všetky suroviny musia mať rovnakú, najlepšie izbovú teplotu. 

 
2.

Zvlášť si vymiešame med, maslo a vajcia. Potom si zmiešame všetky sypké suroviny, ktoré pred tým preosejeme cez sitko.

TIP: Ak chceme cesto tmavšie, môžeme múku nahradiť 1 – 2 lyžicami kakaa

3.

Obe zmesi potom vymiešame buď ručne alebo v kuchynskom robote, kým sa všetky suroviny nespoja do homogénnej hmoty. Vypracované cesto má vláčnu a lepkavú konzistenciu.

4.

Hotové cesto je vláčne a má lepkavú konzistenciu. Zabalíme ho do potravinovej fólie a necháme odpočívať minimálne 24 hodín.

5.

Pečenie medovníkov: cesto vyberieme z chladničky a necháme zmäknúť pri izbovej teplote. Rozvaľkáme ho na cca 4 mm a vykrajujeme rôzne tvary podobnej veľkosti, aby sa medovníky rovnomerne upiekli.

6.

Malé tvary pečieme vo vyhriatej rúre na 190 stupňoch Celzia cca 4 minúty (to si treba odsledovať, každá rúra je iná).

7.

Po vybratí z rúry potierame maslovačkou rozšľahaným vajíčkom, čím medovníky nadobudnú zlatistý lesk.  

8.

Zdobenie medovníkov bielkovou polevou: medovníky necháme 1 – 2 dni odpočinúť. Polevu si pripravíme z 1 vaječného bielka a cca  150 - 200 g jemne preosiateho práškového cukru.

TIP: polevu miešame najlepšie ručne asi 20 minút, nech nevzniknú vzduchové bublinky, ktoré by zapríčinili opadávanie polevy. Hotová poleva je biela a lesklá.

Chutné medovníčky
Chutné medovníčky
Zdroj: Andrea Hiklová
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Medovníčky tvrdé ako kameň? Vieme, kde ste urobili chybu, robí ju takmer každý! Pri príprave si dajte na ňu
Medovníčky tvrdé ako kameň? Vieme, kde ste urobili chybu, robí ju takmer každý! Pri príprave si dajte na ňu pozor a budú mäkké ako vatička
Ak boli vaše medovníčky doteraz vždy tvrdé, pravdepodobne ste sa dopustili tejto zásadnej chyby, pozrite sa!
Medovníky bez múky
5 vylepšených receptov na zdravé medovníky
Aj zástanci zdravej výživy si môžu dopriať voňavé medovníčky. Tu je päť receptov na medovníky bez výčitiek.
Vianočné medovníky
Už nikdy sa vám neroztečie, drží perfektne! Ako urobiť hustú polevu na medovníky? Stačí jedna prísada - budú ako maľované a bez prasklín
Žiadne praskliny a poleva dokonale hustá! Tieto rady by mal poznať každý, kto má rád medovníky.
V zime nič nefunguje bez medu! Dokáže oveľa viac, než si myslíte
V zime bez medu nefunguje nič! Dokáže oveľa viac, než si myslíte
Načo míňať veľa peňazí na drahé krémy a lieky, keď máte odpoveď priamo pod nosom? Domáci med dokáže...
Med
Jednoduchý recept na domáci med. Potrebujete len štyri prísady
Obsahuje veľa vitamínov a minerálov a má zdraviu prospešné účinky. Okrem toho je sladký a chutný. Najlepšie...