Pridať recept

Vianočná štóla s marcipánom, FOTORECEPT

ingrediencie

Na 2 veľké štóly

750 g
hladká múka
1 kocka
čerstvé droždie
60 g
kryštálový cukor
250 ml
vlažné mlieko
180 g
zmäknuté maslo
1 ks
vajce
1 ks
žĺtok
štipiek
soľ
2 hrste
hrozienka (rum)
2 hrste
nasekané mandle
2 hrste
kandizovaná citrusová kôra
150 g
marcipán
100 g
masla na potretie
100 g
práškového cukru na posypanie

postup

U nás sa každý rok na sviatky pečie voňavá štóla. Bez nej by Vianoce neboli to pravé orechové.

1.

Hrozienka premiešame s rumom (3 PL) a necháme ich odstáť asi 10 minút.

 
2.

Do preosiatej múky urobíme jamku, do ktorej rozdrobíme čerstvé droždie, posypeme ho cukrom, zalejeme trochou teplého mlieka a poprášime múkou.

3.

Necháme zaktivovať kvások (15 minút), a potom pridáme zvyšok mlieka, rozpustené maslo, celé vajce, štipku soli a vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť (60 minút).

Vianočná štóla s marcipánom
Vianočná štóla s marcipánom
Zdroj: parsons
4.

Do nakysnutého cesta na pomúčenej doske zapracujeme rumové hrozienka, mandle a pomarančovú kôru.

Vianočná štóla s marcipánom
Vianočná štóla s marcipánom
Zdroj: parsons
5.

Cesto rozdelíme na dve polovice, ktoré rozvaľkáme na oválne pláty. Marcipán rozdelíme na dve polovice a z každej zrolujeme valček. Valček položíme do stredu štóly a preložíme ho cestom ako dieťa do perinky. Jemne pritlačíme, aby sme štólu uzavreli. Opakujeme aj s druhým plátom cesta a valčekom marcipánu.

Vianočná štóla s marcipánom
Vianočná štóla s marcipánom
Zdroj: parsons
6.

Štóly preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, necháme prikryté podkysnúť ešte hodinu a následne pečieme v rúre vyhriatej na 180°C zhruba 30 až 35 minút.

7.

Ešte horúce ich husto poprepichujeme špáradlom, potrieme rozpusteným maslom a bohato posypeme preosiatym práškovým cukrom.

Vianočná štóla s marcipánom
Vianočná štóla s marcipánom
Zdroj: parsons
8.

Dobrú chuť!

Vianočná štóla s marcipánom
Vianočná štóla s marcipánom
Zdroj: parsons
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať