Pridať recept

Polomáčané praclíky v čokoláde so sušenými malinami. Zmiznú zo stola okamžite, VIDEORECEPT

ingrediencie

na praclíky

500 g
hladká múka
stipka soli
10 g
droždie
40 g
cukor
75 g
bravčová masť
230 ml
vlažné mlieko
1 PL
hladká múka (na posypanie)
2 litre
voda
50 g
sóda bikarbóna
125 ml
slaná vlažná voda

na ozdobu

150 g
biely grécky jogurt
75 g
práškový cukor
100 g
mliečna čokoláda
2 PL
kokosový olej
2 PL
pražené lieskové oriešky (nasekané)
2 PL
sušené maliny alebo sušené brusnice

postup vo videu vyššie

TIP: Dobroty bez roboty! S kuchynským pomocníkom je príprava zákuskov jednoduchšia a rýchlejšia. Robot Titanium Chef Baker disponuje planetárnym systémom miesenia, vďaka čomu sa všetky ingrediencie dôkladne spoja. Navyše si môžete suroviny odvážiť priamo v mise, čím výrazne ušetríte čas a zredukujete počet špinavých riadov.

1.

Cesto: Do väčšej misy pridajte múku, droždie, cukor, masť a štipku soli. Za postupného prilievania mlieka vymieste cesto (ak je zmes príliš suchá, pridajte mlieko), kým sa pekne nespojí. Prikryte ho a nechajte odstáť pri izbovej teplote približne 1 hodinu.

 
2.

Odpočinuté cesto ešte raz spracujte rukami a presuňte ho na pomúčnenú dosku. Znovu ho prikryte a nechajte odležať na ďalších 10 minút. 

3.

Praclíky: Cesto rozdeľte na 8 rovnakých kusov. Ručne z nich pripravte podlhovasté šulce vo veľkosti cca 40cm, ktoré sformujte do tvaru „U“.

Najprv otvorené konce prekrížte cez seba, a potom skrútený koniec preložte nadol cez spodnú časť „U“ (ako vidíte na obrázku). Nezabudnite na spoj zatlačiť, aby ste praclíky upevnili. 

Vytváranie praclíkov
Vytváranie praclíkov
Zdroj: Kenwood
4.

Pripravené praclíky položíme na papier na pečenie a prekryjeme utierkou. Necháme odpočívať v izbovej teplote približne 30 minút.

Medzitým si predhrejte rúru na 220°C a pripravte si plech, ktorý vysteliete papierom na pečenie. 

5.

Do hrnca nalejte vodu, pridajte sódu bikarbónu a priveďte do varu. Pomocou veľkej dierovanej lyžice ponorte praclíky do vriacej vody na 10 sekúnd z jednej a na 10 sekúnd z druhej strany, potom vyberte a sceďte. Praclíky poukladajte na prichystaný plech. 

Varenie praclikov
Varenie praclikov
Zdroj: Kenwood
6.

Praclíky pred pečením potrite (alebo nastriekajte) slanou vodou. Pečieme v rúre približne 10 až 15 minút pri 220°C.

Praclíky počas pečenia potrieme ešte dvakrát slanou vodou, aby boli pekne chrumkavé.

Natieranie počas pečenia
Natieranie počas pečenia
Zdroj: Kenwood
7.

Ozdoba: Pokým sa praclíky pečú, začnite si pomaly pripravovať ingrediencie na ozdobu. Biely grécky jogurt zmiešajte s práškovým cukrom, dokým sa ingrediencie nespoja a preložte do hlbokej misky. Miska musú byť dostatočne hlboká a široká, aby sa v nej dali praclíky ľahko namáčať.

8.

Na menšej panvici ohrievajte mliečnu čokoládu s kokosovým olejom, dokým sa čokoláda neroztopí. Tento postup zopakujte aj s bielou čokoládou.

9.

Praclíky po vychladnutí namočte (asi do polovice) v pripravených polevách. Jogurtové praclíky pokvapkávame zvyšnou čokoládou a posypeme sušenými malinami alebo brusnicami. Praclíky v čokoláde posypeme orieškami.

Takto pripravené praclíky nechajte stuhnúť a uložte do vzduchotesnej nádoby.

Zdobenie polevou
Zdobenie polevou
Zdroj: Kenwood
10.

Pozrite si detailný postup receptu s využitím kuchynského robota Titanium Chef Baker.

11.

Dobrú chuť! 

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Safari roláda
Táto krásna roláda zachutí nielen deťom. Ako na strakatý vzor vám radi ukážeme
Dvojfarebná piškótová roláda s krásnym žirafím motívom, plnená parížskym krémom a ovocím. Tento krásny...
Najlepšie dezerty za posledný mesiac
Tieto musíte vyskúšať! NAJLEPŠIE DEZERTY za posledný mesiac
August prekvapil delikátnymi rezmi ale ja klasikami ako osie hniezda či hrnčeková bábovka.
Laskonky
Pečieme na Vianoce: Pripravte si s nami krehké laskonky s kávovým krémom
Ďalšia sviatočná klasika, ktorá v nás vzbudí nostalgiu. Orechovo-kávové laskonky.
Citrónový krém I.
Lemon curd – citrónový krém dodá dezertom tú pravú sviežosť!
Hebký, citrónový a zároveň pôvabne sladký, presne taký je tento zlatý citrónový krém. Lemon curd je...
woman looking through a pastry shop window display feeling excited
Zákusky ako z cukrárne si s nami hravo pripravíte aj doma!
8 neodolateľných pokušení z cukrárenských vitrín si ľahko pripravíte u vás doma vďaka našim overeným receptom.
11 receptov na KRÁĽOVSKÉ vianočné zákusky, úžasne krémové a extra šťavnaté!
11 receptov na KRÁĽOVSKÉ vianočné zákusky, úžasne krémové a extra šťavnaté!
Tieto klasiky prosto patria k Vianociam. Tu nájdete podrobné recepty na neodolateľné sviatočné zákusky.