Pridať recept

Šošovicový prívarok s pomaly pečeným bravčovým

Šošovicový prívarok s pomaly pečeným bravčovým
Zdroj: parsons
6
porcií
220
minút
nízka
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

Pomaly pečené mäso

1 kg
bravčové karé (krkovička al. pliecko)
3 PL
olej
trochu
soľ, mleté čierne korenie
1 ks
cibuľa
3 strúčiky
cesnaku
1 PL
sladká paprika
5 dl
hovädzí vývar (bujón)

Šošovicový prívarok

500 g
šošovica
1 ks
cibuľa
2 PL
olej
2 ks
bobkový list
1 PL
drvená rasca
1/2 KL
mleté čierne korenie
podľa chuti
soľ, cukor, ocot

postup

Šošovicový prívarok si pripravujeme často. Klasika prívarok, špekáčik na ježka a volské oko. Ale niekedy si k nemu spravíme pomaly pečené mäso.

1.

Pečené mäso: bravčové mäso pokrájame na väčšie kocky, posolíme, okoreníme a sprudka opražíme na oleji. Ideálne v priamo v pekáči alebo v hrnci, ktorý je vhodný aj do rúry.

 
2.

Keď sa mäso zatiahne a začne hnednúť, pridáme nahrubo nasekanú cibuľu, celé strúčiky cesnaku a spolu opekáme ešte 2 – 3 minútky. Potom mäso zaprášime červenou paprikou, premiešame a podlejeme vývarom.

3.

Pekáč alebo hrniec zakryjeme a vložíme na 3 hodiny do rúry vyhriatej na 150°C.

4.

Prívarok: namočenú šošovicu zlejeme (alebo prepláchneme suchú šošovicu) a v hrnci orestujeme nadrobno posekanú cibuľku na oleji.

5.

Pridáme šošovicu, zalejeme vodou (cca 1 cm nad šošovicu), pridáme rascu, čierne korenie, bobkový list a privedieme k varu. Zásadou je v tomto štádiu šošovicu nesoliť, aby sa pekne uvarila do mäkka. Privedieme kvaru a za občasného dolievania vody uvaríme do mäkka.

6.

Keď je šošovica mäkká vytiahneme bobkové listy a horúci prívarok dochutíme (podľa chuti) soľou, octom a cukrom.

7.

Horúci šošovicový prívarok servírujeme s do mäkka upečeným mäsom a napríklad so zemiakmi alebo čerstvým pečivom.

Šošovicový prívarok s pomaly pečeným bravčovým
Šošovicový prívarok s pomaly pečeným bravčovým
Zdroj: parsons
8.

Dobrú chuť!

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
klimetizator
10.5.2022 19:50 | |
+20 -9
No mňa asi je...neviem si predstaviť horší kus bravčového na pomalé pečenie ako suchu pilinu karé...dúfam že to nebude nikto skúšať
DomatesBiber Patlican
24.5.2023 21:55 | |
+4 -1
Práve som urobil tento recept. Karé sa robilo v silnom hovädzom vývare, nasiaklo ním, vôbec mi nechýbal tuk v mäse navyše. Naopak je to to pravé ku tomuto spôsobu úpravy šošovice, ktorá má veľmi jemnú a dietnu chuť, okorenenú príjemným, výrazným ale nie mastným mäsom.
Podobné články
Sýty šošovicový prívarok
Šošovicový prívarok: 5 TOP receptov
Šošovicový prívarok je hviezdou medzi prívarkami. Svedčia o tom aj rôznorodé recepty na tento nostalgický...
Pomaly pečené hovädzie na koreňovej zelenine
Výborný obed: Pomaly pečené hovädzie na koreňovej zelenine
Pomaly pečené hovädzie mäsko s koreňovou zeleninou a aromatickou omáčkou.
Zemiakové klobásky - kyšky
Tipy na lacné a chutné jedlá z regiónov Slovenska
Pôvodná slovenská gastronómia je plná skvelých, nenáročných receptov, ktoré vám ušetria čas i niekoľko eur.
Zemiaky na kyslo 3x inak
Zemiaky na kyslo 3x inak
Lacné, rýchle a v každom ohľade vynikajúce zemiaky na kyslo.
TOP
10 receptov na obľúbené tradičné prívarky: Výborné recepty pre celú rodinu, hotové do pol hodiny!
10 receptov na obľúbené tradičné prívarky: Výborné recepty pre celú rodinu, hotové do pol hodiny!
Uložiť, nestratiť! Zbierka najobľúbenejších receptov na domáce prívarky ako od babičky.
Šošovicová polievka
Kráľovná všetkých strukovín: Najlepšie recepty zo šošovice + FINTA, vďaka ktorej ju už nemusíte vopred namáčať, toto by vám nikdy nenapadlo!
Aj vy máte radi šošovicu? Tu ste správne! Máme pre vás bohatú ponuku skutočne výborných receptov...