Pridať recept

Staročeský zemiakovo-jablkový koláč

Staročeský zemiakovo-jablkový koláč
Zdroj: Profimedia
12
porcií
70
minút
nízka
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

3 ks
vajce
200 g
kryštálový cukor
1 balíček
vanilkový cukor´
2 ks
jablká
100 g
uvarených zemiakov
100 ml
smotana na šľahanie
200 g
hladká múka
1 balíček
prášok do pečiva
100 g
mletý mak
50 g
bravčová masť

Poleva

250 g
práškový cukor
3 PL
horúce mlieko
2 PL
citrónová šťava
1 PL
celý mak

postup

Vynikajúci koláči z nám blízkych surovín zachutí vďaka svojej extra vláčnosti naozaj všetkým.

1.

Zemiak/y uvaríme v šupke, necháme vychladnúť a očistíme. 

 
2.

Celé vajcia s kryštálovým a vanilkovým cukrom vyšľaháme do bledej peny.

3.

Jablká očistíme a postrúhame na hrubšom strúhadle. Varené zemiaky postrúhame na jemno.

4.

Jablká i zemiaky primiešame k vyšľahaným vajciam, prilejeme smotanu, prisypeme múku s kypriacim práškom, mletý mak a nakoniec pridáme aj roztopenú (nie horúcu) masť.

5.

Vymiešame cesto, ktoré navrstvíme do vymastenej tortovej formy a koláč dáme piecť do rúry vyhriatej na 150°C na cca 50 minút. Po upečení necháme úplne vychladnúť.

6.

Poleva: preosiaty práškový cukor vymiešame s horúcim mliekom, citrónovou šťavou a polevu rozotrieme na vychladnutý koláč.

7.

Polevu posypeme celým makom, necháme ju zatuhnúť a zemiakovo-jablkový koláč môžeme servírovať.

8.

Dobrú chuť! 

Zdroj text: Profimedia

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
3 neodolateľné koláčové splynutia jabĺčok a orechov
Jablká a oriešky v 3 neodolateľných koláčoch
Jeseň ponúka tisícky inšpirácií na jablkové koláče.
Najčastejšia chyba pri varení zemiakov: Vkladáte zemiaky do studenej alebo vriacej vody?
Najčastejšia chyba pri varení zemiakov: Vkladáte zemiaky do studenej alebo vriacej vody?
Možno si myslíte, že varenie zemiakov je jednou z najjednoduchších kulinárskych úloh? Budete prekvapení, keď...
Jemný jablkový koláč
Vezmite jablká a urobte tieto lyžicové a hrnčekové jablkové koláče! Recepty, po ktorých si oblížete všetky prsty
Hľadáte inšpiráciu, čo dnes upiecť? Máme pre vás bohatú ponuku jablkových koláčov, ktoré sú jednoduché...
Zozelenenie zemiakov
Pozrite sa, či ich nemáte doma: Stačí hrubšia šupka? Je to mýtus! Zelené zemiaky sú jed
Všetci máme radi zemiaky. Ak nie varené, tak v podobe pečených, zemiakových placiek alebo hranolčekov. Ukazuje...
Mladé zemiaky a skoré zemiaky nie sú to isté. Ako ich rozlíšiť?
Mladé zemiaky a skoré zemiaky nie sú to isté. Ako ich rozlíšiť?
Pre mnohých ľudí nie je nič lepšie ako mladé zemiaky na obed doplnené šalátom a reďkovkami so smotanou...
Jablkový koláč
Do cesta na jablkový koláč pridajte tri polievkové lyžice. Vyjde dokonale chrumkavé
Jablkový koláč sa nie nadarmo nazýva kráľovnou koláčov. Pravdepodobne neexistuje nikto, kto by ho nemal rád...