Pridať recept

Pečená tekvica plnená šunkou a syrom

Pečená tekvica plnená šunkou a syrom
Zdroj: iStockphoto
4
porcie
85
minút
nízka
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

1 ks
väčšia maslová tekvica (1 až 1,2 kg)
250 g
šunka (pokrájaná na kocky)
150 g
tvrdý syr (pokrájaný na kocky)
1 PL
francúzska horčica
1 ks
vajce
3 ks
jarná cibuľka
podľa chuti
soľ, mleté čierne korenie
50 g
trvrdý syr (postrúhaný)

postup

Vynikajúca jesenná večera, ktorú si vychutnajú všetci členovia rodiny.

1.

Rúru rozohrejeme na 190°C.

 
2.

Tekvicu pozdĺžne prepolíme ostrým nožom, vydlabeme zrniečka, a potom opatrne odrežeme kúsok z bruška tekvice (z oboch polovíc), aby stála rovno a pevne, keď ju položíme dužinou nahor.

3.

Prirpavené polovice položíme na plech vystlaný papierom na pečenie a dáme piecť (190°C) na 50 a 70 minút v závislosti od veľkosti. Dužina musí byť mäkká, by ňou ľahko prenikol nôž.

4.

Upečené polovice tekvice necháme chvíľku vychladnúť a následne z nich vydlabeme dužinu, ktorú navrstvíme do misky. Okolo šupky necháme asi centimetrovú vrstvu dužiny, nakoľko tá nám pomôže udržať tvar tekvice pri ďalšom pečení – zapekaní.

5.

Dužinu zľahka osolíme, okoreníme, pridáme horčicu, vajce, na kocky pokrájanú šunku a najemno nakrájanú jarnú cibuľku a malé kocky tvrdého syra. Všetko premiešame a zmesou naplníme tekvicové polovice.

6.

Na vrch ešte nastrúhame kúsok syra a tekvice vrátime do rúry, ktorú sme vyhriali na 220°C a zapekáme ešte 10 až 15 minút.

7.

Upečenú tekvicu môžeme podávať s troškou bazalkového pesta.

8.

Dobrú chuť!

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať