Pridať recept

Stredoamerická fazuľová polievka

ingrediencie

1 PL
olivový olej
1 ks
červená cibuľa
1/2 ks
čili paprička
1 hrsť
čerstvý koriander
1 ČL
rímska rasca
2 ks
bobkový list
2 strúčiky
cesnaku
3 ks
farebné papriky
400 g
lúpané pradajky z konzervy
400 g
červená fazuľa z konzervy
300 ml
voda
2 ks
vajce
kyslá smotana
avokádo
limetka
kukuričné tortilla čipsy
Feta
soľ
mleté čierne korenie

postup

Neuveriteľne sýta a pestrá polievka z Ameriky. Má mnoho variácií - kostarická, guatemalská, s čiernou fazuľou, s plackami, s plantainom, ... Dôležité však je, že je neskutočne chutná. Ja som navaril verziu, akú som spoznal v USA na južnej Floride, so surovinami, ktoré sa dajú ľahko zohnať u nás.

1.

Cibuľu ošúp, nakrájaj na kocky a daj za občasného miešania speniť do hrnca na oleji - všetko na miernom ohni. V tejto fáze pridaj aj nadrobno nasekanú čili papričku, stonky z koriandru (lístky si nechaj na koniec na dozdobenie), rímsku rascu a bobkové listy. Dochuť soľou a korením.

 
2.

Po 5 minútach sa dostáva na radu nasekaný cesnak - ako už klasicky len obligátnu minútku, aby neprihorel. Bokom už maj prichystané na kocky nakrájané farebné papriky (cca polovicu z každej) a tento krásny semafór vmiešaj medzi ostatné suroviny v hrnci. Dožič im minútku za stáleho miešania, aby sa tam všetci spoznali. Nakoniec do hrnca prilej paradajky aj so šťavou, rovnako tak aj fazuľu s nálevom a zalej to vodou. Hrniec priveď do varu, teplotu udržuj na mierne vysokom leveli a var po dobu 15 minút. Občas premiešaj, polievka sa takto jemne zredukuje.

3.

Vyber a zahoď do koša bobkové listy a polievku iba útržkovo premixuj ponorným mixérom - to znamená, že ju iba trošku zahustíš, nie rozmixuješ na kašu 😀 Stačia dve-tri otočky. Stiahni teplotu sporáku na miernu a do hrnca vylúpni vajíčka - každé na inú stranu, nech sa nedotýkajú. Bez miešania var posledné 4 minúty, kým vajíčka nestuhnú. Ak ich chceš viac “natvrdo”, tak pridaj minútu-dve. Skontroluj soľ a korenie, prípadne tieto detaily dotiahni.

4.

Podávaj s lyžicou kyslej smotany, s plátkami čerstvého avokáda pokvapkanými limetkou, s kukuričnými čipsami, posypané fetou a lístkami koriandru.

Môj Instagram: walrus.buko. Videorecept nájdete TU.

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Wuzetka
Tento recept láme rekordy: Wuzetka je lacná, moderná a pripraviť ju zvládne ktokoľvek, pečie sa 30 minút!
Báječný dezert nenáročný na suroviny a ešte jednoduchší na prípravu.
Fazuľová polievka: 8 overených receptov na lacnú, chutnú a sýtu večeru
Fazuľová polievka: 8 overených receptov na lacnú, chutnú a sýtu večeru
Fazuľa zasýti a dodá telu potrebné bielkoviny a vlákninu. Navyše polievky z nej sú vždy chutné a vďačné.
Robím vždy plný hrniec! Fantastická PODBITÁ PASUĽA chutí všetkým, stačí kávová lyžička tejto suroviny
Robím vždy plný hrniec! Fantastická PODBITÁ PASUĽA chutí všetkým, stačí kávová lyžička tejto suroviny a nikdy sa nezrazí (fotorecept)
Fantastická hustá polievka, ktorá nahradí aj hlavný chod. Pridajte krajec čerstvého chleba a o večeru máte postarané!
TOP
Pea soup with smoked pork and croutons is in the plate
Najlepšie zimné polievky na jednom mieste: Zahrejú, zasýtia a neurobia prievan v peňaženke, fazuľová, kapustová aj cesnačka (recepty)
Výborné husté polievky, ktoré zahrejú, zasýtia a viete ich pripraviť za málo peňazí. V zime tento výber oceníte najviac.