Pridať recept

Zamagurské pirohy z obce Ľubica (východ), tradičné vianočné jedlo podľa etnologičky

Zamagurské pirohy z obce Ľubica - východ
Zdroj: iStockphoto
10
porcií
35
minút
nízka
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

Cesto

250 ml
olej (masť)
80 g
cibuľa
125 g
hladká múka
125 g
strúhanka
20 g
soľ
2 ks
vajcia
2800 g
zemiaky
15 g
cesnaku
1 g
majorán
1 liter
mlieko

Plnka

1600 g
zemiak
350 g
bryndza
15 g
pažitka
15 g
kôpor
15 g
čierne mleté korenie

postup

Zamagurské pirohy pochádzajú z obce Ľubica na východe Slovenska. Takéto pirohy sa podávali na štedrovečerných stoloch už koncom 19. storočia a radi si ich pripravujeme aj dnes. Toto je pôvodný, tradičný recept, ktorý pre vás na dobruchut.sk prináša etnologička Katarína Nádaská.

1.

Umyté surové zemiaky očistíme, postrúhame, pridáme vajcia, rozotrený cesnak, soľ, majorán, na slanine opraženú cibuľu a hladkú múku. Dobre vymiešame.

 
2.

Cesto dáme naberačkou do rozpáleného tuku, rozotrieme na tvar kolieska, naplníme plnkou, prikryjeme cestom ďalšej naberačky a z oboch strán vyprážame do ružova.

3.

Plnka: Uvarené zemiaky pretlačíme, pridáme bryndzu, čierne mleté korenie, pažítku a dobre premiešame.

4.

Zdravšiu verziu pripravím zo špaldovej múky namiesto bežnej múky
 a klasickú strúhanku nahradíme špaldovou.

5.

Dobrú chuť!

6.

Zdroj: Recepty z knihy K. Nádaskej: Rok v slovenskej ľudovej kuchyni. Fortuna Libri 2016

7.

Štedrá večera bola štedrá, ale bezmäsitá. Aké boli naše zvyky a tradície? Prečítajte si rozhovor s etnologičkou Katarínou Nádaskou TU

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Maroš22
16.2.2023 11:37 | |
+0 -0
Obrázok ste teda netrafili... treba čitať recept.
Podobné články
Ide to aj bez majonézy! Najlepšie zemiakové šaláty, pri ktorých si na majonézový ani nespomeniete (šmykľavý,
Zemiakový šalát trochu inak: Zbierka najlepších receptov na šaláty bez majonézy, nezaťažia a sú fantastické
Aj vy si myslíte, že jedine zemiakový šalát s majonézou je ten pravý? Alebo, že majonéza mu dáva slávnostný...
Vianočné tradície
Štedrovečerné tradície prinesú zdravie i spokojnosť: Dodržiavate ich?
Štedrý deň má čarovnú moc. Existuje množstvo zvykov, ktoré súvisia so sviatočným večerom a ich...
Pirohy áno, ale tatarčané? Kedysi jedlo chudobných, dnes už ich robí málokto! Bohatá plnka a cesto jemné ako
Pirohy áno, ale tatarčané? Kedysi jedlo chudobných, dnes už ich robí málokto! Bohatá plnka a cesto jemné ako vatička. Ak ich raz vyskúšate, iné robiť nebudete
Jemné cesto, bohatá plnka a chuť perfektná. Do cesta nejde vajce, ale tajomstvo spočíva v inej surovine, toto je ona!
TOP
Sladké pirohy s čučoriedkami
Žiadne vajce, žiadne zemiaky a pirohy mäkké ako vatička! Toto sú najlepšie pirohy na svete, iné už nerobím, dnes so sladkými plnkami
Sladký obed aj dezert v jednom! Úžasne jemné a mäkké sladké pirohy tak, ako ich máme najradšej.
Už ste pirohy niekedy vyprážali? Neviem vysvetliť, aké dobré sú tieto vyprážané pirohy, celkom z iného sveta
Už ste pirohy niekedy vyprážali? Neviem vysvetliť, aké dobré sú tieto vyprážané pirohy, celkom z iného sveta a absolútne fantastické
Bryndzové pirohy sú fantastické, ale tieto sú oveľa chutnejšie! Zvonka krásne chrumkavé, vo vnútri úžasne...
Nikdy ho nepridávajte do pirohov! Budú tvrdé a nebudú chutiť tak, ako majú. Toto je tajomstvo mäkkých a chutných pirohov
Nikdy ho nepridávajte do pirohov! Budú tvrdé a nebudú chutiť tak, ako majú. Toto je tajomstvo mäkkých a chutných pirohov
Pirohy sú jedným z našich najobľúbenejších jedál. Radi ich pripravujeme na sladko alebo na slano. A hoci je...