Pridať recept

Pražský koláč s pudingom a jahodami

10
porcií
110
minút
stredná
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

Cesto na 2 veľké bochníky (alebo 4 menšie)

250 g
hladká múka
250 g
polohrubá múka
100 ml
vlažné mlieko
3 PL
cukor práškový
4 PL
voda
1 štipka
soľ
1 ks
vajce
250 ml
majonéza (majolenka)

Kvások

30 g
droždie
1 ČL
kryštálový cukor
50 ml
vlažné mlieko

Krém

100 g
maslo
3 PL
cukor práškový
1 balíček
vanilkový cukor´
200 ml
mlieko
1,5 PL
solamyl
500 ml
33% smotana na šľahanie
2 balíčky
stužovač

Drobenka

50 g
hrubá mäka
30 g
práškový cukor
30 g
maslo - izbovej teploty

Ešte potrebujeme

jahody (alebo iné čerstvé ovocie)
rozšľahané vajce na potretie

postup

Dokonalý dezert, ktorým ohúrite aj tých najnáročnejších hostí.

1.

Kvások: Vo vlažnom mlieku rozdrvíme droždie, pridáme lyžičku cukru a necháme napučať kvások.

 
2.

Cesto: Do veľkej misky preosejeme múku, pridáme štipku soli, práškový cukor, vajce, vlažné mlieko, vlažnú vodu, majolenku a na záver napučaný kvások.

3.

Vypracujeme vláčne cesto.

4.

Vypracované cesto vytvarujeme do bochníka, poprášime múkou, prekryjeme utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť 50 minút.

5.

Vykysnuté cesto rozdelíme na dve časti (alebo 4). Vytvarujeme bochníčky.

6.

Pripravené bochníčky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. 1 veľký bochník na jeden plech (cesto narastie)

7.

Valčekom prejdeme cesto, aby sa cesto stlačilo, ako do placky.

8.

Vrch potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme drobenkou (drobenku sme pripravili zmiešaním masla, múky a práškového cukru.

9.

Necháme podkysnúť na teplom mieste 30 minút.

10.

Takto pripravené, podkysnuté bochníky dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov, približne na 20-25 minút.

11.

Upečené koláče necháme úplne vychladnúť a medzitým si pripravíme krém.

12.

Krém: Do hrnca dáme rozpustiť maslo, pridáme práškový a vanilkový cukor. Vo vlažnom mlieku vymiešame solamyl, pridáme do hrnca k ostatným surovinám a uvaríme hustý puding. Uvarený puding necháme vychladnúť pri izbovej teplote.

13.

Smotanu na šľahanie vyšľaháme so stužovačom a následne opatrne vmiešame do vychladnutého pudingu.

14.

Upečené koláče pozdĺžne prerežeme, na spodnú časť poukladáme nakrájané jahody a pomocou cukrárskeho vrecka naplníme krémom.

15.

Na vrch dáme druhú polovicu koláča, jemne pritlačíme a dáme stuhnúť do chladničky.

16.

Prajem vám dobrú chuť.

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
omelety do polievky
Ako sa vyhrať s vajíčkom do polievky
Vajce jedávame pomerne často. Striedame prepeličie a slepačie. Najčastejšie slepačie z fariem, domáce. V...
pečené artičoky
Ako na pečené artičoky
Artičoka je parádna zelenina, burina, vyšľachtená pre kulinárske pochúťky, no aj so zachovanými liečivými účinkami.
varenie v karavane
Dovolenka v karavane: Stravovanie na cestách a v kempoch
Čo skontrolovať, čo zabaliť a ako sa vysporiadať s obmedzeným priestorom v karavanovej kuchynke.
Opekané zemiaky s čiernymi olivami - varenie v karavene
Ako uvariť obed pre štvorčlennú rodinu na dovolenke v karavane
Chutné jedlo môžete vykúzliť aj obmedzených podmienkach karavanovej kuchynky.
Čokoládová zmrzlina z avokáda
Lahodné zmrzlinové krémy z avokáda
Ak naozaj netrváte na pevnom zmrznutom kopčeku, môžete si za pár minút vyrobiť lahodný, voňavý a studený krém.
Tekvica so šošovicou a grilovaným tofu
Neviete si poradiť s tofu? Skúste tento jesenný recept
Viete čo je tofu? Je to niečo ako vegánsky tvaroh. Vzniká podobným spôsobom, zrážaním mlieka. No pri tofu ide...