Pridať recept

Bratislavské rožky podľa Jožky Zaukolcovej

ingrediencie

Kysnuté cesto

220 g
hladká múka špeciál
100 g
hrubá múka
165 g
maslo
35 g
kryštálový cukor
1 ks
źĺtok
1 štipka
soľ
68 g
mlieko
4,7g droždie sušené (alebo 17g čerstvé)

Maková plnka

180 g
kryštálový cukor
300 g
mak
8 g
vanilkový cukor´
280 g
mlieko
kôra z 1 citróna
1 štipka
škorica
20 g
maslo

postup

Obľúbené tradičné rožteky z kysnutého cesta a skvelej makovej plnky. Vyskúšajte recept podľa Jožky Zaukolcovej, určite sa vám podaria na jednotku.

1.

Kysnuté cesto: Múku hladkú aj hrubú preosejeme, pridáme cukor, premiešame, urobíme jamku nalejeme vlažné mlieko.

 
2.

Nasypeme sušené (čerstvé) droždie, necháme mierne podkysnúť, oživiť kvások.

3.

Pridáme žĺtok, soľ, zmäknuté maslo a vymiesime hladké nelepivé cesto, ktoré necháme krátko vykysnúť ( 20 min.).

4.

Navážime 30g diely, vytvarujeme guľky, prikryjeme utierkou a opäť necháme 10 minút podkysnúť.

5.

Rozvaľkáme do tvaru oválu, dáme makovú plnku a zabalíme.

6.

Vytvarujeme rožok, ktorý položíme na vymastený plech, alebo mastný papier.

7.

Potrieme rozšľahaným žĺtkom zriedeným vodou, necháme oschnúť a podkysnúť, minimálne 15 min.

8.

Opäť potrieme rozšľahaným žĺtkom.

9.

Pri teplote 200°C pečieme približne 15 – 20 minút do zlatohnedej farby , po upečení potrieme rozpusteným maslom.

10.

Maková plnka: Cukor kryštálový, vanilínový a mlieko dáme variť.

11.

Nasypeme mletý mak, krátko restujeme, odstavíme, pridáme maslo, citrónovú kôru, škoricu.

12.

Plnku necháme vychladnúť.

13.

Dobrú chuť.

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
varenie v karavane
Dovolenka v karavane: Stravovanie na cestách a v kempoch
Čo skontrolovať, čo zabaliť a ako sa vysporiadať s obmedzeným priestorom v karavanovej kuchynke.
Opekané zemiaky s čiernymi olivami - varenie v karavene
Ako uvariť obed pre štvorčlennú rodinu na dovolenke v karavane
Chutné jedlo môžete vykúzliť aj obmedzených podmienkach karavanovej kuchynky.
Čokoládová zmrzlina z avokáda
Lahodné zmrzlinové krémy z avokáda
Ak naozaj netrváte na pevnom zmrznutom kopčeku, môžete si za pár minút vyrobiť lahodný, voňavý a studený krém.
Tekvica so šošovicou a grilovaným tofu
Neviete si poradiť s tofu? Skúste tento jesenný recept
Viete čo je tofu? Je to niečo ako vegánsky tvaroh. Vzniká podobným spôsobom, zrážaním mlieka. No pri tofu ide...
Viete, čo musíte urobiť, aby boli rožky krásne mäkké aj na druhý deň? Iba túto jednoduchú vec za pár minút
Rožky krásne mäkké aj na druhý deň? Stačí urobiť túto jednoduchú vec za pár minút a už nikdy nebudú gumové!
Tip pre každého, kto si chce ráno vychutnať chrumkavé rožky a nechodiť po ne do obchodu každý deň!
Bratislavské rožky
Bratislavské rožky: Bohatá plnka a cesto ako vatička! Takto sa vždy krásne podaria a chutia vynikajúco
Originál je len jeden! Ale tu je veľmi chutný a pomerne jednoduchý recept, ktorý sa mu dokonale približuje.