Pridať recept

Fašírka plnená špenátom

6
porcií
105
minút
stredná
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

1 PL
extra panenský olivový olej
2 ks
cibuľa
6 strúčikov
cesnaku
1 konzerva
paradajka
150 ml
kurací vývar
1 KL
sušené bylinky
500 g
listový špenát
2 PL
kyslá smotana
1/2 KL
muškátový oriešok
450 g
hovädzie mäso mleté
450 g
bravčové mäso mleté
1 stonka
vňaťový zeler
1 ks
mrkva
50 g
ovsená vločka
2 KL
čerstvý tymián
5 PL
polotučné mlieko
1 ks
vajce
2 KL
dijonská horčica
podľa chuti
soľ
podľa chuti
mleté čierne korenie

postup

1.
Na strednom ohni rozohrejeme v panvici olej. Pridáme nadrobno pokrájanú cibuľu, prelisovaný cesnak a pražíme za častého miešania asi 5 minút alebo tak dlho, kým cibuľa nie je zlatistá a mäkká.
 
2.
Polovicu cibuľovej zmesi prenesieme do veľkej misy a odložíme nabok. K cibuli v panvici pridáme paradajky aj so šťavou, vývar a bylinky. Podľa chuti posolíme a okoreníme. Necháme zovrieť, prikryjeme a pomaly dusíme. Občas premiešame.
3.
Medzitým si pripravíme fašírku. Rúru predhrejeme na 180°C. Špenát umyjeme a dáme do veľkej panvice. Prikryjeme dobre tesniacou pokrievkou a na silnom ohni pomaly dusíme 2-3 minúty, aby špenát zvädol.
4.
Špenát preložíme do sita a scedíme. Necháme ho troška vychladnúť, potom z neho z rukami vytlačíme prebytočnú vodu, pokrájame ho nahrubo a dáme do misy. Vmiešame kyslú smotanu, ochutíme polovicou muškátového orieška a okoreníme.
5.
Hovädzie aj bravčové mäso dáme do misy s nadrobno nakrájanou cibuľou. Pridáme nadrobno pokrájaný zeler, postrúhanú mrkvu, ovsené vločky, tymian, mlieko, rozšľahané vajce, horčicu a zvyšnú 1/4 muškátového orieška. Podľa chuti posolíme a okoreníme. Všetky prísady dôkladne premiešame rukami.
6.
Na pracovnú plochu rozprestrieme priľnavú kuchynskú fóliu a doprostred položíme mäsovú zmes. Kuchynskou stierkou z mäsa vytvoríme obdĺžnik s rozmermi asi 25 x 20 cm. Naň rozprestrieme špenát. Potom roládu od užšieho okraja zvinieme, pri práci si pomáhame fóliou. Boky hotovej rolády upravíme a preložíme ju na pekáč s nelepivým povrchom. Fóliu vyhodíme.
7.
Fašírku vložíme do stredu rúry a neprikrytú pečieme asi 45 minút. Vyberieme ju a povrch trochu potrieme paradajkovou omáčkou. Ak si nie sme istí, či je prepečená až do stredu, pichneme do nej grilovacou ihlou, po niekoľkých sekundách ju vytiahneme a zľahka si ňou prejdeme po chrbte ruky. Mala by byť veľmi horúca.
8.
Hotovú fašírku vyberieme z rúry, prikryjeme alobalom a necháme 10 minút odpočívať. Potom ju pokrájame a podávame so zvyškom paradajkovej omáčky.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Špenát a vajíčko
Privítajte jar s 10 špenátovými delikatesami
Desať inšpirácií na špenátové pochúťky, ktorým skrátka neodoláte.
Root vegetables
Viete, ktorú zeleninu by ste mali mať počas leta doma? Pozrite sa, či máte aspoň jednu!
Lokálnu zelenina je zdravá, dokonale čerstvá a nemusí sa dovážať. Viete ktorých päť superpotravín v lete...
Špenát je super! Zelená nátierka pre vaše zdravie
Špenát vykupujem na trhoch vo veľkom. Čerstvé listy chrúmem k polievkam, k obedu len tak. Tuhá a krásna...
Prečo je špenát dokonalým prostriedkom na chudnutie
Prečo je špenát dokonalým prostriedkom na chudnutie
Keď ide o špenát, je čas zahryznúť sa doňho! Nielen preto, že jeho listy posilňujú naše kosti, ale aj preto,...
Mleté mäso
Mleté mäso zosivelo - dá sa ešte jesť? Ak sa to stalo aj vám, toto by ste mali vedieť
Mleté mäso má v závislosti od druhu zvyčajne svetloružovú alebo červenú farbu. Niekedy však môže byť...