Veterníky so šľahačkou
12
porcií
75
minút
nízka
náročnosť
ingrediencie
Cesto
1
ks
citrón
75
g
maslo
štipiek
soľ
125
g
hladká múka
4
ks
vajce
1/2
KL
mletá vanilka
štipiek
cukor
1
ks
žĺtok
1/2
PL
šľahačka
Plnka
200
g
smotana na šľahanie
1
balíček
stužovač
2
PL
práškový cukor
1
KL
mletá vanilka
trochu
práškový cukor na posypanie
postup
1.
Citrón umyjeme a osušíme. Z polovice nastrúhame kôru. V hrnci necháme zovrieť 250 ml vody, maslo a soľ. Vsypeme naraz všetku múku a miešame tak dlho, kým sa cesto ako veľká hruda neoddeľuje od dna nádoby a nezanecháva tam belavý povlak.
2.
Hrniec odstavíme a cesto necháme trochu vychladnúť. Ručným šľahačom postupne vmiešame jedno vajce po druhom a zároveň pridávame vanilku, citrónovú kôru a cukor. Rúru predhrejeme na 200°C.
3.
Plech vyložíme papierom na pečenie. Zdobiace vrecko s veľkým nadstavcom naplníme cestom a na plech nastriekame 12 rovnako veľkých veterníkov. Žĺtok zmiešame so šľahačkou a potrieme vrch veterníkov. Pečieme 35-40 minút dozlatista. Vyberieme z rúry a pečivo necháme vychladnúť na drôtenej mriežke. Potom všetky v strede prekrojíme.
4.
Na plnku pridáme do smotany stužovač a vyšľaháme hustú šľahačku. Pridáme do nej práškový cukor a vanilku. Veterníky naplníme šľahačkou a na povrchu ich posypeme práškovým cukrom.
Podobné recepty
Od detstva mám blok, keď vidím rascovú polievku s vajíčkom, hovorí šéfkuchár Martin Novák otvorene. Rád má však túto klasiku (rozhovor)
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.