Slivkové pražienky
6
porcií
80
minút
nízka
náročnosť
ingrediencie
250
g
múka
40
g
cukor
štipiek
soľ
1
KL
citrónová kôra
1
ks
vajce
40
g
maslo
21
g
droždie
250
ml
mlieko
20
ks
slivky
20
kociek
cukor
trochu
tuk na praženie
1/2
KL
škorica
50
g
cukor
postup
1.
Do misy preosejeme múku. Uprostred urobíme jamku, dáme do nej cukor, soľ a citrónovú kôru. Vajce rozšľaháme spolu s maslom a rozdelíme po okraji múky. Droždie rozmiešame vo vlažnom mlieku a počkáme, kým sa nerozpustí.
2.
Mlieko s droždím nalejeme do múky a všetko spracujeme v elektrickom miesiči na lepkavé cesto. Prikryjeme a necháme na teplom mieste asi 30 minút kysnúť.
3.
Slivky umyjeme, pozdĺžne narežeme a vykôstkujeme. Do každej dáme 1 malú kocku cukru.
4.
Cesto dôkladne premiesime na pomúčenej doske a necháme kysnúť ešte asi 15 minút. Potom ho rozvaľkáme natenko a pokrájame na 20 obdĺžnikov s rozmermi 8 x 4 cm. Na každý obdĺžnik položíme slivku a zabalíme ju do cesta.
5.
Vo veľkom kastróle zohrejeme väčšie množstvo tuku. Len čo sa na vareške ponorenej do tuku začnú tvoriť bublinky, tuk je dostatočne horúci. Knedličky pražíme dozlatohneda. Vyberieme ich a na kuchynskom papieri zbavíme nadbytočného tuku. Posypeme škoricovým a práškovým cukrom.
Podobné recepty
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.