Pridať recept

Gaštanový koláč

12
porcií
60
minút
nízka
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

200 g
múka polohrubá
100 g
maslo
75 g
práškový cukor
1 ks
žĺtok

Plnka

750 g
jedlé gaštany
150 g
mäkké maslo
150 g
práškový cukor
2 PL
vanilkový cukor
1 KL
mletá škorica
2 ks
vajce
2 ks
vaječný bielok
2 PL
amaretto

postup

1.
Múku s maslom, práškovým cukrom a žĺtkom vymiesime rýchlo studenými rukami na vláčne cesto. Prikryté cesto necháme 1 hodinu stáť v chlade. Rúru predhrejeme na 200 °C. Jedlé gaštany krížom narežeme a pečieme na plechu v rúre 10 minút.
 
2.
Čiastočne vychladnuté gaštany ošúpeme, stiahneme z nich aj hnedú kožu pod šupkou. Potom gaštany vložíme do vriacej vody a 20 minút dusíme.
3.
Maslo vyšľaháme s cukrom, vanilkovým cukrom a škoricou. Oddelíme bielky od žĺtkov. Žĺtky vmiesime do maslovej hmoty. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh.
4.
Gaštany necháme odkvapkať, vychladnúť a v mixéri zmixujeme na pyré. Gaštanové pyré spolu so snehom vmiešame do maslovej hmoty. Rúru predhrejeme na 180°C. Linecké cesto vyvaľkáme. Vložíme do formy, Pečieme 10 minút. Koláč naplníme gaštanovou, navrch dáme zbytok cesta, nakrájanú gaštany a pečieme 50 minút. Hotový koláč polejeme madľovým likérom. Koláč môžeme ozdobiť studenou šľahačkou s cukrom.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať