Mikulášske čižmičky
45
minút
stredná
náročnosť
ingrediencie
1
ks
bio pomaranč
125
ml
mlieko
1/2
PL
salajka
500
g
hladká múka
2
PL
perníkové korenie
85
g
cukor
125
g
med
125
g
sirup z cukrovej repy
400
g
marcipán
vaječný bielok
150
g
práškový cukor
mandle
postup
Môžeme použiť formu na vykrajovanie čižmičiek alebo srdiečok. Pri pečení s deťmi používame rôzne formičky na podporu kreativity. Pomaranč umytý horúcou vodou osušíme a kôru nastrúhame. V mlieku rozmiešame salajku. V miske zmiešame múku s perníkovým korením, cukrom, medom, sirupom, pomarančovou kôrou a mliekom. Vymiesime na hladké cesto, z ktorého sformujeme bochník. Bochník zabalený do potravinárskej fólie vložíme na noc do chladničky. Rúru predhrejeme na 200°C. Dva plechy vymastíme a vystelieme papierom na pečenie. Cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 6mm. Vykrojíme 10 čižmičiek. 5 z nich položíme na plech a okraje im natrieme vodou. Medzi vrstvami fólie vyvaľkáme marcipánovú hmotu, z ktorej vyktojíme 5 obdĺžničkov s výškou čižmičky. Na každú čižmu na plechu položíme 1 obdĺžnik a zakryjeme druhou polovicou vykrojených čižmičiek. Okraje postláčame vidličkou. Pečieme približne 16 minút pri 180°C. Po vychladnutí zdobíme podľa fantázie. Výbornou náhradou marcipánu je mäkká plnka zo sušeného ovocia.
Podobné recepty
Už nikdy vám neprasknú! Toto tajomstvo poznajú iba skúsení kuchári, urobte grilované klobásy bez prasklín, krásne chrumkavé a vždy chutné
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
dobruchut.sk
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.