Veľkonočný pletenec
4
porcie
160
minút
nízka
náročnosť
ingrediencie
500
g
múka polohrubá
50
g
maslo
2
ks
vajce
1
ks
smotana na šľahanie
30
g
droždie
250
ml
mlieko
soľ
mletá červená paprika
mak
petržlenová vňať, kôpor
postup
1.
Z múky, 1 vajíčka, droždia, masla, mlieka a soli pripravíme kysnuté cesto, ktoré poriadne vyhnetieme (opäť zásada, čím dlhšie kysnuté cesto hnetieme, tým lepšie). Dáme na teplé miesto vykysnúť.
2.
Potom cesto premiesime a rozdelíme na 3 rovnaké časti. Do jednej zapracujeme papriku, do druhej jemne nasekané bylinky (kľudne aj sušené) a do tretej časti mak.
3.
Všetky tri sformujeme do rovnakých valčekov a spletieme ako vianočku, ktorú spojíme do kruhu. Dáme na okrúhly plech vystlaný papierom na pečenie. Smotanu rozšľaháme s druhým vajcom a pletenec potrieme. Všetky tri časti posypeme po vrchu tou istou ingredienciou, ako sme zapracovali do cesta.
4.
Pečieme pri teplote asi 200°C asi 40 minút do zlatista. Pre dekoráciu previažeme mašľou, pri konzumácii nakrájame ako bežné pečivo.
Podobné recepty
Urobte najlepšiu rybaciu nátierku na svete! Moja mama mi poradila pridať do nej jednu nezvyčajnú surovinu. Zabudnite na maslo, takto chutí perfektne
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
lucietta13
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.