Chrumkavé slaninové žemličky
12
porcií
50
minút
nízka
náročnosť
ingrediencie
100
g
maslo
1/2
liter
mlieko
1/2
KL
soľ
1
štipka
cukor
1
balíček
sušené droždie
500
g
pšeničná múka
1
ks
vajce
1
ks
cibuľa
1/2
KL
tymian
200
g
slanina
1
PL
mlieko kondenzované
1
KL
rasca
postup
1.
Múku a soľ zmiešame s cukrom a droždím. Potom pridáme maslo, vajce, mlieko a všetko spolu dôkladne premiesime. Spracované cesto prikryjeme a necháme ho 45 minút kysnúť na teplom mieste.
2.
Cibuľu očistíme a nadrobno ju pokrájame. Slaninu si pokrájame na tenké plátky a na suchej panvici ju trošku opečieme. K opekanej slaninke pridáme na posledné 2 minúty smaženia nakrájanú cibuľu a vmiešame k ním podrvený tymian. Takto pripravenú slaninovú plnku necháme vychladnúť.
3.
Maslom si potrieme plech. Cesto opäť premiesime a potom ho rozdelíme na 12 rovnakých kúskov. Každý jeden kúsok v polovici roztiahneme a vložíme naň slaninovú plnku a cesto uzavrieme.
4.
Hladkou stranou žemlí rozložíme na plech, zakryjeme a necháme kysnúť 15 minút. Vyhrejeme si rúru na 200°C. Na povrchu každej žemle urobíme zárez do kríža, potom ich potrieme kondenzovaným mliekom a posypeme rascou. Žemličky pečieme zhruba 20 minút.
Podobné recepty
Urobte najlepšiu rybaciu nátierku na svete! Moja mama mi poradila pridať do nej jednu nezvyčajnú surovinu. Zabudnite na maslo, takto chutí perfektne
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.