Pridať recept

Kyprý biely chlieb

6
porcií
90
minút
nízka
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

500 g
hladká múka
1 KL
soľ
1 KL
olej
230 ml
cmár
1 KL
cukor
42 g
droždie

postup

1.
Do misy dáme múku, soľ a olej. Cmar s cukrom mierne zohrejeme, rozdrobíme v ňom droždie a rozmiešame.
 
2.
Cmar nalejeme do misy s múkou a miesiacimi nadstavcami na elektrickom ručnom šľahači spracujeme na hladké, trochu lepkavé cesto.
3.
Dosku zľahka posypeme múkou a cesto rukami dôkladne miesime a udierame ním o dosku, kým nie je elastické a neprestáva lepiť.
4.
Plech vyložíme papierom na pečenie. Z cesta sformujeme bochník, položíme naň plech a pokvapkáme ho vodou. Na povrch urobíme ostrým nožom zopár zárezov.
5.
Chlieb prikryjeme a necháme na teplom mieste kysnúť 30 minút, kým sa jeho objem nezdvojnásobí. Rúru predhrejeme na 250°C. Chlieb pečieme 30 minút dozlatohneda. Po 15 minútach teplotu rúry znížime na 200°C a povrch potrieme vodou.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Snacky zo staršieho pečiva
Už ani omrvinka nazmar! 11 dôvodov, prečo by ste nemali vyhadzovať staršie pečivo, toto sú jedlá za lacný peniaz
Aj vám sa stáva, že vám po víkende zvýši veľa pečiva? Určite ho nevyhadzujte! Máme pre vás chutné nápady,...
Kupovaný nízkosacharidový chlieb
Najlepší nízkosacharidový chlieb: Z jeho ceny v obchode sa vám zatočí hlava, ale doma ho upečiete za zlomok ceny, takto!
Niektoré zdravšie pečivá nás často odradzujú od kúpy svojim miniatúrnym vzhľadom a vysokou cenou. Výnimkou...
Chlieb
A kde skladujete chlieb vy? Ak na tomto mieste, robíte veľkú chybu! Suchý chlieb však nevyhadzujte, tu je návod, čo s ním môžete urobiť
Kúpili ste väčšie množstvo chleba a nestihli ste ho spotrebovať? Tu je niekoľko nápadov čo s ním a tiež...
Rýchly chlieb z panvice
Zázračný chlieb z panvice: Krásne mäkký aj na druhý deň, stačí múka, olej a nebudete sa vedieť dojesť!
"Pane in Padella" je názov špeciality z Talianska. Je to chlieb, ktorý sa pečie na panvici namiesto v rúre. A...
Chlieb
Nenechávajte chlieb v chladničke! V týchto nádobách zostane čerstvý oveľa dlhšie
Jednou z najčastejších chýb je uchovávanie chleba v chladničke. To len zdanlivo predlžuje jeho čerstvosť...