Pridať recept

Bravčovina pečená s ďumbierom

6
porcií
195
minút
nízka
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

900 g
bravčové mäso
3 ks
jablko
1 ks
cibuľa
75 g
sušená slivka
75 g
ďumbierové sušienky
1 ks
žĺtok
300 ml
kurací vývar
200 ml
suché biele víno
4 PL
extra panenský olivový olej
900 g
paštrnák
1 PL
med
500 g
šalotka
štipiek
soľ
štipiek
mleté čierne korenie

Jablková omáčka

500 g
jablko
2,5 ks
cm dumbier
2 PL
cukor

postup

1.
Rúru predhrejeme na 180°C. Bravčové mäso položíme kožou nadol na dosku. Do dvoch tretín výšky ho pozdĺžne rozkrojíme a otvoríme ako knihu.
 
2.
Jedno jablko ošúpeme, zbavíme jadrovníkov, pokrájame nadrobno a zmiešame s cibuľou, sušenými slivkami, sušienkami a žĺtkom. Podľa chuti posolíme a okoreníme. Plnku prenesieme na mäso a rovnomerne rozotrieme na rozrezanú plochu. Mäso opäť zavrieme a pevne zaviažeme kuchynskou niťou.
3.
Mäso vložíme do pekáča (stranou, na ktorej bola koža, nahor), prilejeme vývar a víno. Pekáč prikryjeme alobalom a po celom obvode dôkladne upevníme. Vložíme do rúry a pečieme 2 hodiny.
4.
Po 45 minútach umiestnime do rúry nad mäso plech potretý olejom a necháme ho 5 minút rozohrievať. Na zohriaty plech poukladáme paštrnák a vrátime ho do rúry. Raz alebo dvakrát ho obrátime.
5.
Medzitým si pripravíme jablkový omáčku. Do malého kastróla dáme jablká, ďumbier, cukor a 2 lyžice vody. Prikryjeme a za občasného miešania dusíme 10 minút domäkka. Odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť.
6.
Po ¼ hodine odstránime z plechu alobal a mäso pokvapkáme medom. Pridáme šalotku a paštrnák, premiešame a pečieme ďalej.
7.
Asi 20 minút pred koncom pečenia ošúpeme zvyšné 2 jablká, zbavíme ich jadrovníkov, pokrájame na hrubšie mesiačiky a pridáme k zelenine.
8.
Pečené mäso preložíme na dosku, prikryjeme alobalom a udržiavame teplé. Tekutinu z pekáča prelejeme do panvice, vypečený tuk zlejeme. Zvyšnú tekutinu za stáleho miešania 2 minúty povaríme, potom ju prelejeme do omáčnika. Mäso pokrájame na plátky a ihneď podávame s pečenou zeleninou, jablkovou omáčkou a šťavou.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Bravcove maso
Bravčové mäso
Mäso kupujte vždy čerstvé, pretože na mrazenom poriadne nevidíte v akom je stave. Ak je mäso kvalitne vyrezané...
Bezstarostné varenie: Jedlá z pliecka do jedného pekáča
Bezstarostné varenie: Jedlá z bravčového pliecka do jedného pekáča
Takéto varenie sa vám bude nepochybne páčiť. Stačí vám nakrájať všetky suroviny, zamiešať v plechu...
Jablkový chlieb: Šťavnatý hit jesene
Hit jesene: Bleskový a krásne šťavnatý jablkový chlieb, mäkký aj na druhý deň!
Dobrá správa pre všetkých, ktorí už nemôžu vidieť alebo ochutnať banánový chlieb. Jablkový chlieb je...
Pečené jablká
VIDEO: Krásne jednoduché a aromatické, pečené jablká
Predstavte si horúce šťavnaté jablko, plnené piškótami a orieškami, prevoňané medom a škoricou. Super...
Vaše telo sa vám poďakuje! Toto sa stane, keď budete jesť jablko denne
Vaše telo sa vám poďakuje! Toto sa stane, keď budete jesť aspoň jedno jablko denne
Známe príslovie hovorí, že "jablko denne ušetrí návštevu lekára". Čo je však na tomto prísloví skutočne...
Rebríček mäsa s nízkym obsahom cholesterolu. Tušíte, ktoré má najmenej zo všetkých?
Rebríček mäsa s nízkym obsahom cholesterolu. Tušíte, ktoré má najmenej zo všetkých?
Ľudia potrebujú cholesterol na správne fungovanie. Nie je však až také ťažké prekročiť správnu hladinu,...