Pridať recept

Pizza napoletana

4
porcie
160
minút
nízka
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

Cesto

350 g
pšeničná múka
1 balíček
sušené droždie
1/2 KL
soľ
2 PL
olivový olej

Na povrch

2 ks
cibuľa
2 strúčiky
cesnaku
2 PL
olivový olej
2 konzervy
paradajka
1/2 KL
cukor
štipiek
soľ
štipiek
mleté čierne korenie
5 stoniek
bazalka
150 g
gouda
250 g
mozzarella
8 plátkov
sardela
150 g
čierne olivy

postup

1.
V mise premiešame múku s droždím a so soľou. Uprostred urobíme jamku a vlejeme do nej 200 ml vlažnej vody aj olej. Všetko spracujeme v kuchynskom robote na lepkavé cesto. Ak je príliš suché, pridáme ešte trochu vody.
 
2.
Dosku jemne posypeme múkou a cesto asi 10 minút dôkladne spracúvame, niekoľkokrát ním udrieme o dosku, kým nie je pružné a neprestane sa lepiť. Cesto vrátime do misy, prikryjeme utierkou a na teplom mieste necháme kysnúť 60-75 minút, kým sa jeho objem nezdvojnásobí.
3.
Na obloženie ošúpeme cibuľu a pokrájame na tenké plátky. Cesnak ošúpeme a pokrájame nadrobno. Na teflónovej panvici rozohrejeme olej a za stáleho miešania cibuľu s cesnakom opražíme dosklovita. Pridáme paradajky. Posolíme, pokoreníme a prisladíme. Omáčku varíme pri strednej teplote 5 minút. Odstavíme a necháme vychladnúť.
4.
Plech potrieme olivovým olejom. Na pomúčenej doske cesto premiesime a rozvaľkáme na veľkú placku s priemerom asi 40 cm. Položíme ju na plech.
5.
Bazalkové lístky opláchneme, osušíme, pokrájame na široké pásiky a vmiešame do omáčky.
6.
Goudu zbavíme kôry, postrúhame nahrubo a posypeme plát cesta na plechu. Necháme asi 2 cm voľný okraj. Potom potrieme omáčkou a necháme voľný okraj asi 1 cm široký.
7.
Mozzarelu pokrájame na tenké plátky a rozložíme na omáčku. Sardelky pozdĺžne prekrojíme a s olivami takisto poukladáme na pizzu. Na teplom mieste ju necháme ešte 15 minút odstáť.
8.
Rúru predhrejeme na 220°C. V predhriatej rúre pečieme 20-25 minút, kým okraj nie je chumkavý a syr sa neroztopí. Hotovú pizzu vyberieme, pokrájame a ihneď podávame.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Chutné pizzovníky z kysnutého cesta
Chutné pizzovníky z kysnutého cesta
U nás je to jedlo, ktoré všetci milujeme a pochutíme si na tom celá rodina, verím, že aj Vám bude chutiť.
Pizza cesto
TOP 3 cestá na pizzu
Zistite, ktoré cesto je ten najlepší odrazový mostík k dokonalému kúsku pizze.
Pizza napoletana
Pizza - po stopách minulosti
Ak spomenieme taliansku kuchyňu, každého hneď napadne pizza. Pizzu môžeme pripraviť na tisícky spôsobov,...
Chlieb ako pizza
10 neodolateľných receptov, inšpirovaných talianskou PIZZOU
Keď máte chuť na pizzu, ale viete, že ju nezjete celú..., skúste jeden z nasledujúcich receptov.
Videorecept: Chrumkavá cuketová pizza
3x zdravá a ľahká pizza bez múky
Už nemusíte mať výčitky, keď zjete celú pizzu na posedenie.
Talianska kuchyna2
Talianska kuchyňa, história pizze a delenie cestovín
Talianska kuchyňa je národná kuchyňa Talianska, ktorou sa inšpirovalo mnoho daľších krajín. Využíva rôzne...