Fazuľová polievka
6
porcií
170
minút
stredná
náročnosť
ingrediencie
250
g
biela fazuľa
2
PL
slnečnicový olej
50
g
anglická slanina
2
ks
cibuľa
2
ks
červená paprika
1
PL
hladká múka
1
PL
mletá červená sladká paprika
1
ks
papriková klobása
podľa chuti
soľ
štipiek
mleté čili
podľa chuti
ocot
1
zväzok
petržlenová vňať
1
strúčik
cesnaku
6
PL
kyslá smotana
postup
1.
Fazuľu zalejeme litrom studenej vody a necháme ju namočené do druhého dňa. Potom ju v tej istej vode varíme asi 1-2 hodiny do mäkka. Zatiaľ nesolíme, pretože by fazuľa mohla byť tvrdá. Po uvarení scedíme a vodu odložíme.
2.
Na oleji rozškvaríme slaninu nakrájanú na kocky, cibuľu pokrájanú na plátky, kocky papriky a za stáleho miešania opekáme asi 5 minút do ružova. Posypeme múkou a miešame 2 minúty, potom zaprášime sladkou paprikou.
3.
Zamiešame a ihneď pridáme scedenú fazuľu. Ešte chvíľu miešame, aby sa vstrebali všetky chute a vône obsiahnuté v tuku.
4.
Zalejeme vodou, ktorú sme si odložili po scedení fazule a osolíme. Privedieme k varu, zmiernime oheň a za občasného miešania varíme ešte 15 minút. Ak je polievka príliš hustá, pridáme ešte trochu vody.
5.
Ak chceme aby mala polievka ostrejšiu chuť pridáme štipku čili, na kocky nakrájanú klobásu a polievku už len prehrejeme. Ochutíme octom, prípadne dochutíme korením alebo octom.
6.
Fazuľu vypneme, dodáme chuť rozdrteným cesnakom a nasekanou petržlenovou vňaťou. Podávame na tanieroch podľa chuti s lyžicou kyslej smotany.
Podobné recepty
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.