Pridať recept

Čokoládovo-pomarančová bomba

8
porcií
95
minút
stredná
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

Na piškótové cesto

2 ks
vajce
2 ks
žĺtok
3 PL
práškový cukor
100 g
horká čokoláda
100 g
maslo
50 g
hladká múka

Na zmrzlinový stred

1 liter
vanilková zmrzlina
2 PL
pomarančová kôra
5 PL
pomarančový džem
400 ml
pomarančový sorbet

Na snehovú polevu

4 ks
bielok
štipiek
soľ
230 g
práškový cukor

postup

1.
Najskôr si pripravíme čokoládové piškótové cesto. Rúru predhrejeme na 169°C a plech zľahka vymastíme a vyložíme papierom na pečenie. Celé vajcia, žĺtky a práškový cukor šľaháme v miske ručným elektrickým šľahačom 8-10 minút, kým nezískame ľahkú a nadýchanú zmes. Medzitým za občasného miešania rozpustíme vo vodnom kúpeli čokoládu s maslom.
 
2.
Do vaječnej peny opatrne vmiešame múku. Zapracujeme ju kovovou lyžicou, aby našľahané vajcia nespadli. Trochu zmesi odoberieme a spojíme s rozpustenou čokoládou. Potom odobratú zmes vložíme naspäť a zľahka zmiešame. Cesto nalejeme rovnomerne na plech a pečieme asi 10 minút. Hotové cesto necháme vychladnúť.
3.
Litrovú misku, ktorá môže ísť aj do mrazničky vyložíme potravinárskou fóliou. Z upečeného cesta vyrežeme koliesko, ktoré sadne na dno misky, steny vyložíme trojuholníkovými kúskami. Prípadné medzery vyplníme odrezkami, alebo nesmieme spotrebovať všetko, pretože cesto budeme ešte potrebovať. Misku dáme do mrazničky.
4.
Zmrzlinu necháme pol hodiny odstáť v chladničke a potom ju zmiešame s pomarančovou kôrou a pomarančovou marmeládou. Premiestnime ju do misky vyloženej piškótom. Uprostred urobíme jamku na sorbet – do zmrzliny zapustíme malú misku (o objeme 400 ml). Dáme aspoň na hodinu stuhnúť do mrazničky.
5.
Stred bomby vyplníme pomarančovým sorbetom, navrch dáme zvyšnú piškótu a všetko zakryjeme potravinárskou fóliou. Misku vrátime do mrazničky a necháme ju tam najmenej 8 hodín (kľudne tam môže zostať aj niekoľko týždňov).
6.
Asi dvadsať minút predtým, ako chceme dezert podávať, predhrejeme rúru na 280°C. Pripravíme si veľký tanier, ktorý môžeme dať do rozohriatej rúry (môžeme ho nahradiť aj skleneným tanierom do mikrovlnky alebo obyčajným plechom). Vo veľkej čistej miske vyšľaháme do polotuha bielky so štipkou soli. Po malých dávkach pridávame práškový cukor a vytvoríme tuhý, lesklý sneh. Zamrazenú bombu vyklopíme z misky na pripravený tanier a odstránime potravinovú fóliu. Celý dezert potrieme snehom – musí byť dokonale utesnený.
7.
Dezert pečieme 15 minút, ako náhle bude zlatý presunieme ho na stôl a ihneď podávame
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Video: Prečo milujeme čokoládu?
Pre jej úžasnú chuť a zopár prvkov, ktoré stimulujú našu túžbu po čokoláde. Samozrejme ak hovoríme o tmavej čokoláde...
Čokoláda
16 hriešnych pochúťok z milovanej čokolády
Čokoláde dokáže odolať len málo ľudí. Horká, biela, mliečna alebo s príchuťou, každý si nájde tú svoju...
Čokoládový cheesecake
Čokoládový cheesecake: Krásne ľahučký a svieži aj napriek kopcu čokolády
Výborný, krásny, a pritom super jednoduchý zákusok, ktorý vzdáva hold čokoláde.
Overený recept na vláčne brownies. Plus zopár rád, ako ich vylepšiť
Overený recept na vláčne brownies. Plus zopár rád, ako ich vylepšiť
Ako docieliť, aby bol váš brownies vláčny alebo naopak pevnejší? Radi poradíme.
Jahodová roláda s parížskou šľahačkou
Parížska roláda: Luxusný dezert za pár eur
Parížska šľahačka je vždy prísľubom delikátneho zákusku. Vyskúšajte túto jednoduchú roládu s čerstvým...