Teľacie medailóniky s bylinkami
4
porcie
45
minút
nízka
náročnosť
ingrediencie
900
g
drobný zemiak
4
plátky
teľacie mäso
2
PL
hladká múka
2
PL
extra panenský olivový olej
45
g
maslo
400
g
listový špenát
1
ks
citrón
75
ml
suché biele víno
4
PL
čerstvé bylinky
štipiek
soľ
štipiek
mleté čierne korenie
postup
1.
Najskôr uvaríme drobné zemiaky. Dáme ich do veľkého kastróla s vriacou vodou a varíme 15 minút, alebo kým nie sú mäkké.
2.
Medzitým papierovou kuchynskou utierkou osušíme medailóniky. Múku zmiešame so štipkou soli aj korenia a medailóniky v nej zo všetkých strán obalíme. Prebytočnú múku strasieme.
3.
Vo veľkej panvici s hrubým dnom na strednom ohni rozohrejeme polovicu oleja. Pridáme polovicu masla a zohrievame, kým sa nezačne peniť, potom doň vložíme medailóniky. Opekáme z každej strany 2-3 minút. Keď pichneme do hotového mäsa, mala by z neho vytekať číra šťava. Možno ho budeme musieť opekať v dvoch dávkach. Medailóniky vyberieme z panvice dierkovanou naberačkou, preložíme na ohriaty servírovací tanier a udržiavame teplé.
4.
Zemiaky scedíme v site. Do kastróla, v ktorom sa varili, vlejeme zvyšnú 1 lyžicu oleja a na miernom ohni ho rozohrejeme. Pridáme zemiaky a opatrne ich premiešame, aby sa dôkladne obalili. Postupne pridávame špenát – zakaždým ho premiešame s horúcimi zemiakmi, aby trochu zvädol. Pokvapkáme citrónovou šťavou, podľa chuti posolíme a okoreníme a udržiavame teplé, kým si pripravíme omáčku.
5.
Panvicu vrátime na oheň a prilejeme víno. Pridáme oheň, aby tekutina začala vrieť. Stierkou uvoľníme z dna panvice všetko, čo sa na ňu pripieklo. Varíme 1 minútu, alebo kým omáčka trochu nezhustne. Panvicu odstavíme z ohňa a vmiešame zvyšok masla. Miešame, kým sa nerozpustí.
6.
Medailóniky posypeme bylinkami a polejeme vínovou omáčkou. Zemiaky so špenátom posypeme postrúhanou citrónovou kôrou. Podávame ešte teplé.
Podobné recepty
Už nikdy vám neprasknú! Toto tajomstvo poznajú iba skúsení kuchári, urobte grilované klobásy bez prasklín, krásne chrumkavé a vždy chutné
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.