Pridať recept

Šípkový koláč s jablkami

24
porcií
120
minút
nízka
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

400 g
celozrnná múka
50 g
sójová múka
trochu
citrónová kôra
1 kocka
kvasnice
1/8 liter
vlažné mlieko
3 PL
olej
4 ks
vajce
4 PL
med
1 kg
jablko
300 g
šípkový lekvár
1/5 liter
smotana na šľahanie
trochu
citrónová šťava
150 g
mandľové lupienky

postup

1.
Múku zmiešame s 25 g sójovej múčky a 1/2 citrónovej kôry. Do prostriedka nadrobíme kvasnice, pomiešame s 2 PL medu, mliekom a trochou múky. Necháme 15 minút kysnúť.
 
2.
Olej, 1 vajce a kvások zamiesime s múkou a necháme 30 minúť kysnúť. Jablká rozštvrtíme, ošúpeme, vykrojíme jaderníky. Očistené jablká nakrájame na tenké mesiačiky. Zvyšné vajcia rozbijeme a oddelíme bielky od žĺtkov. Z bielkov vyšľaháme polotuhý sneh. Žĺtky nahladko vymiešame so šípkovým lekvárom, zvyšným medom, smotanou, zvyšnou sójovou múčkou, citrónovou šťavou a so zvyšnou citrónovou kôrou. Zľahka primiešame sneh z bielkov.
3.
Cesto rozvaľkáme na plech a necháme 15 minúť pracovať.
4.
Rúru predhrejeme na 200° C. Cesto obložíme mesiačikmi jabĺk, potrieme šípkovým lekvárom a posypeme mandľovými lupienkami. Koláč pečieme 30 minút a 10 minút ho necháme dopiecť vo vypnutej rúre.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať