Pridať recept

Makový koláč s mrveničkou

8
porcií
60
minút
nízka
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

Plnka

250 g
mletý mak
0,375 litrov
mlieko
trochu
citrónová kôra
100 g
práškový cukor
25 g
maslo
1 ks
vajce
50 g
maizena
100 g
marcipán

Mrvenička

200 g
maslo
250 g
hrubá múka
50 g
mleté mandle
200 g
práškový cukor
trochu
soľ
5 ks
marhuľa

Cesto

150 g
jemný tvaroh
5 PL
mlieko
6 PL
olej
75 g
cukor
trochu
soľ
1 PL
vanilkový cukor
300 g
polohrubá múka
1 balíček
prášok do pečiva

postup

1.
Mak so 1/4 l mlieka, cukrom, citrónovou kôrou a maslom necháme zovrieť a na slabom ohni povaríme 10 minút. Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky. Maizenu zmiešame so žĺtkom a zvyšným mliekom, pridáme spolu s nakrájanými marhuľami do makovej zmesi a opäť necháme zovrieť.
 
2.
Marcipán nakrájame, s bielkom rozmiešame na mäkkú hmotu a pridáme do maku. Makovú zmes necháme vychladnúť.
3.
Mrveničku prirpavíme zo všetkých uvedených prísad a rozdrobíme ju. Formu dobre vymastíme maslom. Rúru predhrejeme na 200 °C. Na cesto zmiešame odkvapkaný tvaroh, mlieko, olej, cukor, soľ, vanilkový cukor a polovicu múky.
4.
Do zvyšnej múky pridáme prášok do pečiva a premiešame s tvarohovým cestom. Cestom obložíme formu. Na cesto rozotrieme makovú zmes. Povrch posypeme mrveničkou. Koláč pečieme 45 minút do zlatohneda, vo vypnutej rúre ho necháme ešte 10 minút.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať