Pridať recept

Domáce ňoky so smotanovou omáčkou

4
porcie
105
minút
stredná
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

800 g
zemiaky
200 g
hladká múka
soľ
smotana na varenie
tavený syr v črievku
mletá červená paprika
tvrdá saláma
vegeta
mleté čierne korenie

postup

1.

Najprv si pripravíme ňoky. Zemiaky umyjeme a v šupke ich dáme variť. Varia sa cca 30-40 minút, kým nebudú mäkké. Vyberieme ich z vody a ešte teplé ich olúpeme a pretlačíme v lise na zemiaky. Na pracovnej doske si zemiaky osolíme lyžicou soli, pridáme múku a vypracujeme cesto. Vypracované cesto by sa nemalo lepiť.

 
2.

Rozdelíme ho na 4 časti a z každej časti urobíme dlhé rolky a nakrájame ich na asi 2 cm ňoky. Ak chcete pripraviť ňoky so vzorom, vezmite vidličku a jemne pritlačte na ňoky, aby sa vytvorili pásiky. V hrnci si necháme zovrieť vodu s trochou soli a lyžicou oleja, aby sa ňoky nelepili. Postupne vhadzujeme ňoky do vriacej vody. Asi po 1 až 2 minútach vyplávajú na povrch. Vyberieme ich s pomocou naberačky a dáme do misy. Na ňoky dáme 1 lyžicu masla Floga Gold - nebudú sa nám lepiť a budú mať lepšiu a jemnejšiu chuť. Ňoky sú hotové.

3.

Omáčku pripravíme tak, že si na panvičke jemne opražíme na kocky nakrájanú salámu. Prielejeme k nej smotanu na varenie a vytlačíme z črievka syr. Miešame, kým sa nám syr úplne nerozpustí. Omáčku okoreníme čierným korením, mletou paprikou, vegetou. Hotovú omáčku nalejeme na ňoky.

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Xara2
16.1.2019 23:33 | |
+3 -0
Pre Cathy 2131...na žiadne jedlo sa nehovorí fuj!A už vôbec nie pred deťmi,tak mi to hovoril otec, ktorý zažila hlad.Možno ti to nechutí,ale to nie je dôvod pre urážky.Ja tiež toto jedlo nemusím,ale na you tube odporúčam pozrieť ako cudzinci hodnotia české jedlá...to čo chutí nám ,u nich ,,neprešlo,,.
hviezda401
16.1.2019 22:01 | |
+0 -0
... No a čo keby sme to nazvali po slovensky šúľance :):):)
BarborkaJo
16.1.2019 21:07 | |
+0 -2
Nok je český výraz pre halušku.
Podobné články
Viete ako pripraviť omáčku z výpeku?
Vždy, keď upečiete mäsko, nezabudnite na rýchlu a fantastickú omáčku z výpeku.
Výborné omáčky na cestoviny
5x chutné smotanové cestoviny na rýchlu večeru
Cestoviny a smotana v piatich jednoduchých receptoch, ktoré potešia celú rodinku.
Najslávnejšie dresingy
Najslávnejšie dresingy: Jednoduché recepty, ktoré sa hodia ku všetkému
Na grilovačku si radi pribalíme aj nejakú zaujímavú omáčku, ktorá výborne dochutí pečené mäso alebo...
Hovädzie v delikátnych omáčkach 7x inak
7x hovädzie v delikátnych omáčkach: Na sviatočný obed i všedný deň
Vynikajúce tradičné i menej známe hovädzie recepty, v ktorých šťavnaté mäso dopĺňajú chutné a bohaté omáčky.
Bešamel
Už žiadne hrudky! Omáčka vždy krásne jemná a krémová: Tento jeden TRIK funguje vždy a na všetky omáčky + recepty
Omáčky milujeme na všetky spôsoby a radi ich pripravujeme k mäsu, rybám a najmä do cestovín. Viete, ako však...
Znojemská omáčka s morčacími plátkami
Morčacie plátky na kyslých uhorkách a párkoch: Delikátna znojemská omáčka
Známy recept je stelesnením rýchleho, a pritom delikátneho jedla.