Pridať recept

FOTORECEPT: Sviečková na smotane

6
porcií
120
minút
nízka
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

1 kg
hovädzia sviečkovica
500 g
mrkva
250 g
zeler
1 ks
petržlen
soľ
3 ks
bobkový list
8 ks
borievka
1 ks
cibuľa
200 ml
smotana na varenie
ocot
mletá červená paprika
mleté čierne korenie

postup

Vynikajúci nielen sviatočný obed...Obľúbená klasika v každej rodine. 

1.

Zeleninu pokrájame na malé kocky. 

Fotorecept: Sviečková na smotane
Fotorecept: Sviečková na smotane
Zdroj: eruska25
 
2.

Umyté mäso opražíme na oleji z každej strany, aby sa stiahlo a vyberieme ho.

Fotorecept: Sviečková na smotane
Fotorecept: Sviečková na smotane
Zdroj: eruska25
3.

Do oleja vložíme nakrájanú cibuľu, opražíme ju, pridáme papriku a všetko dobre premiešame.

Fotorecept: Sviečková na smotane
Fotorecept: Sviečková na smotane
Zdroj: eruska25
4.

Pridáme zeleninu, bobkové listy, korenie, soľ a borievky. Tie som dala do uzatvárateľného sitka, aby som ich pred mixovaním nehľadala. Zalejeme vriacou vodou a dusíme v tlakovom hrnci 1,5 hodiny.

Fotorecept: Sviečková na smotane
Fotorecept: Sviečková na smotane
Zdroj: eruska25
5.

Keď je mäso mäkké, vyberieme ho, vyberieme aj bobkové listy a tiež aj borievky.

Fotorecept: Sviečková na smotane
Fotorecept: Sviečková na smotane
Zdroj: eruska25
6.

Mäso nakrájame na rovnaké plátky.

Fotorecept: Sviečková na smotane
Fotorecept: Sviečková na smotane
Zdroj: eruska25
7.

Zeleninu pomixujeme na hladkú zmes, pridáme smotanu na varenie a podľa chuti pridáme ocot. Múku na zahustenie netreba, omáčka je dosť hustá. Nepotrebujete ani cukor, omáčka má dostatočnú sladkosť od mrkvy.

Fotorecept: Sviečková na smotane
Fotorecept: Sviečková na smotane
Zdroj: eruska25
8.

Prajem vám dobrú chuť!

 

Fotorecept: Sviečková na smotane
Fotorecept: Sviečková na smotane
Zdroj: eruska25
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Majo81
28.2.2023 12:06 | |
+20 -9
Zaklad omacky na svieckovu je zeleninu dobre orestovat na oleji, alebo masti, ktora sa vypiekla z udenej slaniny, ktora sa da na zaciatku. Zeleninu treba restovat dlho, do zlatohneda vtedy bude mat omacka spravnu chut. Z varenej zeleniny, to znamena surovej zaliatej vodou, sa ziadne chute konat nebudu. Takze cibula ma cas, ta sa dava trocha neskor, ked uz je zelenina skoro orestovana. ziadna paprika sa nedava, ta by pri restovani zhorela a zhodila. Do omacky potom ide nejaka ta polievkova lyzica horcice a potom sa zastrekne octom a necha sa odparit, ja davam citron. Potom sa zaleje vyvarom, alebo vodou a mozme pokracovat vlozenim opeceneho masa.
Majo81
28.2.2023 12:08 | |
+31 -16
*oprava: zhodila=zhorkla
Dušan40
12.8.2022 15:08 | |
+51 -20
Paprika do sviečkovej nepatrí!!!!!... To sú len pokusy. Tak ako keby sme tam dali napr. Kurkumu,kari,atď....
Anonymný nick
13.3.2021 10:16 | |
+74 -38
1,5 hodiny trapit svieckovu v tlakovom hrnci????? Sak to by aj moja svokra zmäkla a ona to je riadne tvrdaaaaa..... Moja svokra je ok;)