Pridať recept

FOTORECEPT: Škvarkovníky

26
porcií
120
minút
stredná
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

250 g
múka polohrubá
25 g
droždie čerstvé
20 g
Flora Gold alebo bravčová masť
100 ml
mlieko na kvások
1 KL
cukor na kvások
1 téglik
smotana kyslá
1,5 KL
soľ
1 ks
žĺtok
1 ks
vajce na potretie
150 g
škvarky mleté

postup

1.
Preosejeme si múku...
Fotorecept: Škvarkovníky
Fotorecept: Škvarkovníky
Zdroj: dorisa
 
2.
...pridáme soľ...
Fotorecept: Škvarkovníky
Fotorecept: Škvarkovníky
Zdroj: dorisa
3.
...na kúsky rozdrobený tuk,..
Fotorecept: Škvarkovníky
Fotorecept: Škvarkovníky
Zdroj: dorisa
4.
...rukou spracujeme hmotu tak, ako keď mrveničku robíme....
Fotorecept: Škvarkovníky
Fotorecept: Škvarkovníky
Zdroj: dorisa
5.
...pridáme žĺtok...
Fotorecept: Škvarkovníky
Fotorecept: Škvarkovníky
Zdroj: dorisa
6.
...kyslú smotanu...
Fotorecept: Škvarkovníky
Fotorecept: Škvarkovníky
Zdroj: dorisa
7.
...pomleté škvarky...
Fotorecept: Škvarkovníky
Fotorecept: Škvarkovníky
Zdroj: dorisa
8.
z mlieka, cukru a droždia vykysnutý kvások...
Fotorecept: Škvarkovníky
Fotorecept: Škvarkovníky
Zdroj: dorisa
9.
...vypracujeme nelepivé cesto. Miesime asi 10 minút, aby sa cesto prevzdušnilo.
Fotorecept: Škvarkovníky
Fotorecept: Škvarkovníky
Zdroj: dorisa
10.
Toto necháme v teple vykysnúť, zakryté utierkou.
Fotorecept: Škvarkovníky
Fotorecept: Škvarkovníky
Zdroj: dorisa
11.
Potom cesto rozvaľkáme na hrúbku 1,5 a nožom porobíme rezy na vrchu. Z cesta vykrajujeme pohárikom, namočeným do múky pagáčiky. Ešte necháme na plechu podkysnúť. Každý kúsok potrieme rozšľahaným vajcom. Dáme piecť a pečieme podľa druhu rúry, ja som piekla na 200 stupňov, asi 20 minút.
Fotorecept: Škvarkovníky
Fotorecept: Škvarkovníky
Zdroj: dorisa
12.
Pagáčiky sú hotové, rýchlo zmizli z misky.
Fotorecept: Škvarkovníky
Fotorecept: Škvarkovníky
Zdroj: dorisa
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
janka.drgoncova
30.12.2013 23:47 | |
+1 -1
dakujem za recept (y) ja som cesto dvakrát preložila ,rozvalkala a potom som až vykrajovala,menším kolečkom asi s 3 cm priemerom a boli fakt vynikajúce (y) (y) (y)
dorisa
31.12.2013 00:06 | |
+2 -0
som rada, ja veľmi neviem pagáčiky piecť, ale tiež som ich mala výborné. 3:)
Podobné články
Oškvarky
Oškvarky sú poklad našej kuchyne: Fantastické recepty s kopcom chrumkavých oškvarkov
V minulosti pokladali oškvarky za jednu z najlepších pochúťok, ktorú milovali aj králi. Malé zlatisté...
Výborné pagáčiky
Krehké a nadýchané pagáčiky v 3 chutných verziách
Kto by odolal voňavému pagáčiku, v ktorom sa krásne strieda kysnuté cesto s rafinovanou plnkou?
Placky z kyslej kapusty
Fantastické placky z kyslej kapusty a oškvarkov: Ako od babičky
Oškvarky, kyslá kapusta a bravčová masť v skvelých plackách, po ktorých si budete všetky prsty oblizovať.
Najlepšie pagáčiky
Viac ako 15 domácich receptov na pagáče: Syrové, škvarkové alebo zo zemiakového cesta
Pagáče máme radi najmä ako chutnú slanú maškrtu, ktorá nám nahradí čipsy alebo tyčinky. No použiť ich...