Pridať recept

Špikované srnčie karé so smotanou

ingrediencie

750 g
srnčie karé
80 g
údená slanina
250 g
koreňová zelenina
trochu
olej
30 g
cibuľa
250 ml
smotana na varenie
1 ks
citrón
podľa chuti
cukor
1 pohár
brusnicový kompót
trochu
šľahačka

Nálev

4 ks
celé nové korenie
2 ks
bobkový list
5 ks
celé nové korenie
1 PL
ocot
1 KL
soľ

postup

1.
Srnčie karé umyjeme, osušíme kuchynskou papierovou utierkou. Slaninu pokrájame na pásiky a špikovacím nožom urobíme vo mäsa zárezy, do ktorých natlačíme slaninu. V 0,5 l vody prevaríme bobkový list, nové a čierne korenie, soľ a ocot. Pripravené karé uložíme do plytkej nádoby, zalejeme pripraveným nálevom, necháme vychladnúť a marínovať (najlepšie cez noc).
 
2.
Na oleji opražíme nadrobno nasekanú cibuľu. Mäso vyberieme z marinády, osušíme, uložíme na cibuľu a pečieme zo všetkých strán. Vyberieme ho, preložíme do pekáča. Do výpeku nasypeme očistenú koreňovú zeleninu pokrájanú na kocky, opražíme, dochutíme soľou, podlejeme trochou vody. Takúto zeleninu vylejeme na mäso a vo vyhriatej rúre pečieme približne 60 minút. Počas pečenia polievame výpekom a môžeme priliať aj trochu vody.
3.
Upečené mäso vyberieme, pokrájame na plátky a uložíme na teplé miesto. Výpek zelejeme do rajnice, vyberieme bobkový list a zeleninu rozmixujeme ponorným mixérom. V smotane rozmiešame múku, vlejeme do výpeku a za občasného miešania krátko povaríme. Dochutíme cukrom, soľou, citrónovou šťavou, premiešame.
4.
Na taniere nalejeme omáčku, položíme na ňu mäso, ozdobíme šľahačkou, brusnicami a môžeme podávať s knedľou.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať