Pridať recept

Domáca šunka

16
porcií
220
minút
nízka
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

1 kg
bravčové stehno
2 KL
rýchlosoľ
1 PL
med
1 dl
voda
1/2 KL
mleté čierne korenie

postup

1.

Kilo odblaneného bravčového stehna nakrájame na centimetrové kocky, malú časť rozsekáme nožom na hustú kašu. Pridáme 2 lyžičky rýchlosoli (Praganda, sanitra), lyžicu medu, deci vody, pol lyžičky čierneho mletého korenia a miesime dovtedy, kým sa z mäsa neuvoľní lepkavá bielkovina. Môžeme použiť robot na miesenie cesta, ja som miešal mäso v domácej pekárničke 2x15 minút (program cesto na rezance).

 
2.

Mäso naplníme do mikroténového vrecka, vytlačíme vzduch, vložíme do šunkovaru, ten uzatvoríme a uschováme deň-dva v chladničke. Šunku pomaly varíme v hrnci s vodou 3 hodiny pri teplote 75-80°C (hodinu trvá, kým mäso v šunkovare dosiahne správnu teplotu).

3.

Po uvarení šunku aj s vreckom vyberieme zo šunkovaru, vylejeme vodu, schladíme v nádobe so studenou vodou a odložíme do chladničky, kde by mala ešte pol dňa “dozrieť”. Z 1kg mäsa získame 800g pravej domácej šunky, chuťou pripomína pražskú šunku z konzervy. Celkové náklady nepresiahnu 6 eur. Dobrú chuť!

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Anonymný nick
22.9.2016 12:48 | |
+1 -69
Dobrý deň, mäso je surovina, nie ingrediencia. Netlepme si pojmy s dojmami a príjmy s prújmami.
polan1
3.5.2014 20:57 | |
+11 -9
to je síce pekné, ale čo keď nemám šunkovar? *500*
Anonymný nick
7.5.2014 21:54 | |
+10 -10
niekde som čítal, žwe namiesto šunkovaru natlačiť mäso do flaše z minerálky, zavrieť a dať variť....alebo tlačenkový sáčok a zaťažiť vo vode pri varení....
Anonymný nick
25.1.2014 22:24 | |
+43 -13
sunku robievam doma aj ja, presne tento receptik, len davam obycajnu sol. Vobec nestrati farbu ako niekde pisu, rychlosol nieje potrebna :)
Vendelincok
27.1.2014 08:51 | |
+25 -20
ja som robila doma sunku tiez. tej rychlosoli by som sa az tak nebala. balenie obsahu 0.60% dusitanu sodneho. dusitan sodný ma schopnost zastavit mnozenie bakterii.
Anonymný nick
27.1.2014 20:10 | |
+38 -17
ja sa jej nebojím, len je zbytočné ju pridávať, pri domacej sunke nepotrebujem predlzovat trvanlivost a zvyraznovat farbu Eckami, tych pojeme dost v potravinach kde o nich ani poriadne nevieme, ze ano...
ikzm1
28.1.2014 10:22 | |
+21 -10
Môže byť aj obyčajná soľ, šunka sa aj tak nestihne pokaziť, zje sa za 2 dni... :O
Anonymný nick
7.5.2014 21:51 | |
+23 -5
já som posledne dal aj želatínu, lebo sa mi trochu zle krájala na tenko, rozpadávala sa a tá želatína veľmi pomohla, krásne frží formu a výborne sa krája...
Podobné články
Roman
Šokujúce zistenie Romana, experta na mäso: Myslíte si, že viete, ako sa delí hovädzie mäso? Pravda je však úplne iná! Vyvrátil aj tento mýtus (podcast)
Aj vy radi chodievate do mäsiarstva? Vypočujte si ďalší diel podcastu Chutný. Hosťom je expert na mäso...
Chutný podcast - Tomáš Sika
Baví má nápad v jedle a hlavne to, že je poctivo urobené, hovorí Tomáš Sika (podcast)
Vypočujte si ďalší diel podcastu Chutný. Hosťom je majiteľ reštaurácie MENJU, Tomáš Sika.
Šéfkuchár Palo Sekerka
Je pre nás dôležité, aby vynikli ľudia, od ktorých máme suroviny. To, čo ide na tanier, je z 80% práve ich práca, hovorí šéfkuchár Palo Sekerka
Vypočujte si ďalší diel podcastu Chutný. Hosťom je šéfkuchár, Palo Sekerka a jeho partnerka Lucia Hô-Chí.
Sofia Palečková
Gastro určite nie je pre každého, ale ak sa v tom nájdete, tak potom nie je o čom, hovorí Sofia, študentka hotelovej akadémie (podcast)
Zaujíma vás, ako prebiehajú praktické maturity na hotelovej akadémii či stáž v zahraničí? Vypočujte si...
Čo sú tie biele vzory na šunke? Nie je to tuk!
Čo sú tie biele vzory na šunke? Nie je to tuk!
Biele vlákna prechádzajúce cez šunku nie sú ničím zvláštnym a väčšina z nás im nevenuje pozornosť. Koniec...