Pridať recept

Vianočný jablkový závin

4
porcie
30
minút
stredná
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

300 g
hladká múka
1/3 KL
soľ
1 ks
žĺtok
2 PL
olej
2 PL
ocot
trochu
vlažná voda
1 PL
múka na vysypanie dosky
trochu
tuk na vymastenie plechu
1 PL
maslo
trochu
práškový cukor na posypanie

Plnka

1,5 g
jablko
podľa chuti
cukor
4 PL
hrozienka
50 g
vlašské orechy
1 KL
škorica
100 g
strúhanka
1 PL
maslo

postup

1.
Na dosku preosejeme múku, soľ, pridáme žĺtok, olej a ocot. Ak bude potrebné, pridáme trochu vlažnej vody a vypracujeme hladké cesto. Cesto sa bude lepšie ťahať, ak ním párkrát pobúchame o dosku. Cesto necháme na doske a prikryjeme nahriatym kastrólom.
 
2.
O 20 minút tento postup znova zopakujeme. Až po hodine pomúčime dosku a valčekom začneme cesto rozťahovať. Opäť posypeme dosku múkou a cesto rozvaľkáme. Potom ho podložíme čistou utierkou a rukou aj prstami povyťahujeme do potrebného tvaru. Z tejto dávky budeme mať dva záviny.
3.
Pripravené cesto posypeme strúhankou opraženou na masle. A potom ošúpané a postrúhané jablká. Poprášime cukrom, škoricou, hrozienkami a nasekanými orechmi. Pomocou utierky záviny zvinieme a prenesieme na plech vymastený tukom.
4.
Závin potrieme roztopeným maslom a pečieme v dobre vyhriatej rúre pri teplote 200°C. Počas pečenia cesto môžeme znova potrieť maslom. Pred podávaním závin pocukrujeme.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať